Mihai Penescu a explicat că reducerea la o treime a bugetului alocat de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării (MECI) pentru achiziţia de manuale înseamnă că se vor tipări tot atâtea titluri ca şi până în prezent, dar că tirajele vor fi reduse la o treime, ceea ce înseamnă că "preţul pe unitate va exploda".
Editurile nu vor putea, însă, majora preţul manualelor, întrucât acesta a fost "îngheţat" la nivelul celui de anul trecut printr-un ordin al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, semnat şi datat 20 aprilie 2009, dar care nu a fost adus oficial la cunoştinţa editorilor.
"«Pe surse» am găsit ordinul care circula prin minister, era semnat, numai că nimeni nu vrea să comunice acest fapt, care va duce, după cum am să vă demonstrez, la inexistenţa retipăriturilor (de manuale pentru anul şcolar 2009/2010, n.r.)", a spus Penescu.
Preşedintele UER a explicat că, anul trecut, Ministerul Educaţiei a achiziţionat cărţi în valoare de 42 de milioane de euro: 25 de milioane de euro au revenit programului "100 Euro" - prin care fiecare profesor are alocată anual suma de 100 de euro pentru a-şi cumpăra cărţi -, suma de 10 milioane de euro a fost alocată bibliotecilor, iar alte 7 milioane de euro, retipăririlor de manuale şcolare pentru elevi.
Anul acesta, în schimb, nu sunt alocate fonduri pentru achiziţia de cărţi de către profesori, nici pentru biblioteci, iar bugetul pentru retipărirea manualelor şcolare este de 2,4 milioane de euro. Pentru anul şcolar 2009/2010, MECI nu a alocat bani nici pentru pentru tipărirea de manuale noi.
Banii alocaţi anul acesta de MECI pentru achiziţia de carte reprezintă o treime din bugetul de anul trecut pentru retipărituri, suma fiind de 20 de ori mai mică decât cea din 2008. "Noi credem că bugetul Ministerului Educaţiei nu a scăzut de 20 şi ceva de ori", a spus Penescu, adăugând că ministerul "manevrează cel puţin 7 miliarde de euro, din care educaţie prin carte face cu 2,4 milioane de euro", pentru a economisi 5 milioane de euro. "Care sunt celelalte mijloace prin care ministerul face educaţie? (...) Este o criză creată absolut gratuit", a mai spus preşedintele UER.
Totodată, el a detaliat dificultăţile pe care le presupune pentru edituri reducerea la o treime a numărului de manuale comandate de MECI şi îngheţarea preţurilor, în condiţiile în care a scăzut cererea de carte şcolară în general, dar şi vânzările de manuale din librării. Astfel, în toamna anului 2008, vânzările de manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a erau de zece ori mai mici decât în toamna anului 2007, a spus Penescu. În calitate de reprezentant al editurii All, el a mai menţionat şi că numărul de exemplare de carte şcolară vândute de All a scăzut, de la 18.000, în primul trimestru din 2008, la 700, în primul trimestru din 2009.
Potrivit preşedintelui UER, reducerea cu 70% a fondurilor pentru retipăriri, menţinute la o sumă constantă de circa 6,9 milioane de euro în ultimii cinci ani, înseamnă că tirajele vor scădea, de la 2.000 de exemplare ale unui titlu la aproximativ 600 de exemplare, astfel încât preţul de tipar va fi de trei ori mai mare. Tipografiile nu vor accepta să facă 600 de exemplare ale unei cărţi color sau o vor face la preţuri exorbitante, astfel încât editurile nu vor putea furniza manuale la preţul impus de minister, a mai spus Penescu.
Directorul general al Editurii Art, Dan Iacob, a spus că, în cazul furnizării manualelor în şcoli, editurile ies oricum în pierdere. Pentru Art, pierderea de anul trecut a fost estimată la 2 miliarde de lei vechi (200.000 de lei), bani pe care editura i-a plătit din banii proprii. Anul acesta, pierderea s-ar ridica la 5-6 miliarde de lei vechi, potrivit lui Dan Iacob, pe care editura ar putea să nu mai aibă cum să o acopere, cum a făcut-o până în prezent, pentru a-şi "menţine un nume pe piaţă".
Penescu a mai spus că, în aceste condiţii, nu vor mai avea de lucru nici editurile, care va trebui să îşi reducă personalul, nici tipografiile, care aveau prin aceste manuale un pachet de lucru pe vară.
Preşedintele UER a precizat şi că editorii au fost în audienţă la Ministerul Educaţiei şi au vorbit cu secretarul de stat Doina Pană, care le-a comunicat că ei reprezintă "nişte SRL-uri" şi nu are de ce să le dea ministerul socoteală.
Mihai Penescu a mai spus că UER solicită "descentralizarea achiziţiei de manuale şi trecerea ei la piaţa liberă". "Dacă ministerul nu are bani, să lase manualele pe piaţa liberă şi să dea două milioane de euro pentru cazuri sociale", a spus preşedintele UER.
Totodată, UER cere descentralizarea programei şcolare, în proporţie de minim 25%, pentru ca editurile să aibă libertatea de a face manuale "alternative, diferite, adaptate nevoilor particulare ale unui grup de elevi". El a menţionat că editurile şi autorii sunt făcuţi responsabili pentru manualele "proaste şi depăşite", când conţinutul manualelor este dictat 100% de programa şcolară.
La conferinţa de presă care a avut loc marţi, la Muzeul Literaturii Române, au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai editurilor Sigma şi Corint, precum şi directorul executiv UER, Claudiu Istrate.