Consilierul de stat pentru muncă şi protecţie socială, Mihail Şeitan, a precizat că acestea sunt concluziile la care s-a ajuns în întâlnirea de marţi a grupului interministerial care stabileşte principiile pentru viitoarea lege a pensiilor, a doua de acest fel după cea de joi.
În întâlnire a fost analizată posibilitatea elaborării principiilor care să stea la baza noii legi a pensiilor şi că "se merge în principiu, pe contributivitate".
Mihail Şeitan a explicat că toate persoanele vor contribui la sistemul de pensii şi că acestea vor fi calculate pe baza contributivităţii. În prezent, angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi ai Ministerului Apărării Naţionale plătesc contribuţii de doar 5% la bugetul de stat, a adăugat Şeitan.
Reprezentanţii ministerelor care beneficiază acum de legi speciale au ridicat problema luării în considerare a unui principiu prin care să fie stabilit un indicator de calcul în funcţie de domeniul de activitate, urmând să se ia în calcul şi un punct de creştere, adică să existe o diferenţiere în funcţie de poziţia socio-profesională, a declarat Şeitan.
Potrivit lui Şeitan, diferenţele care există acum sunt mult mai mari decât dacă ar fi aplicat principiul cerut de reprezentanţii ministerelor care beneficiază acum de legi speciale. Şeitan a adăugat că aceasta a fost doar o propunere şi nu înseamnă neapărat că Guvernul o va adopta.
În noua lege vor fi incuşi şi parlamentarii, a precizat Şeitan. Consilierul a precizat că, în prezent, peste 200.000 de pensionari sunt în plată pe legi speciale.
Consilierul de stat a declarat că, în cadrul Grupului de lucru se discută elaborarea unui sistem paralel de pensii ocupaţionale prin care fiecare grup de profesionişti să poată avea propriul sistem pe baza căruia să primească o altă pensie.
La sistemul de pensii ocupaţionale ar putea să contribue fie angajaţii, fie să existe un parteneriat între angajaţi şi angajator, adică să contribuie ambele părţi.
Potrivit lui Şeitan, prin elaborarea noii legi se urmăreşte îmbunătăţirea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii prin introducerea altor sisteme.
Totodată, Legea 19/2000 ar putea suferi şi alte modificări care au fost cerute de Banca Mondială sau prin care ar putea fi rezolvate problemele cauzate de lipsa unor funcţii din sitem. "Urmează ca în baza principiilor să facem şi un plan de impact financiar", a declarat Şeitan precizând că o perioadă, ar putea exista anumite probleme de ordin financiar în aplicarea legii.
Potrivit lui Şeitan, deocamdată nu s-a stabilit modul în care va fi aplicată noua lege având în vedere că, în noul sistem vor fi incluse persoane active care până acum nu au contribuit la buget. Şeitan a declarat că, cel mai probabil, pensia acestora va fi calculată în funcţie de salariul avut şi de nivelul contribuţiei pe care aceştia ar fi trebuit să o dea în perioada muncită. Potrivit estimărilor, 350.000 de persoane active ar trebui intre în sistem.
Şeitan a spus că, în momentul în care legea va intra în vigoare, aceste persoane vor începe să contribuie şi ele, consilierul adăugând că "orice sistem de pensie trebuie să aibă un principiu al solidarităţii".
La discuţiile de marţi au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi ai Ministerului Apărării Naţionale, care funcţionează pe legi speciale. Fiecare şi-a prezentat modalitatea de lucru şi punctul de vedere referitor la noua lege a pensiilor.
Până vineri trebuie stabilite principiile acestui nou act normativ, iar vineri, la ora 10.00, va avea loc o discuţie finală privind aceste principii care urmează să fie prezentate în şedinţa de Guvern din 20 mai.
Mihail Şeitan a precizat că noua lege de pensionare ar trebui finalizată până în 2010, dar că, cel mai probabil, ea va fi aplicată efectiv după 1 ianuarie 2010, pentru că trebuie stabilite normele metodologice.
Consilierul de stat a precizat că, la discuţiile Grupului de lucru nu au fost invitaţi încă reprezentanţii sindicatelor şi ai pensionarilor pentru că, deocamdată, se discută despre elaborarea principiilor, iar în momentul în acre acestea vor fi finalizate, vor fi puse în dezbatere publică, alături de proiectul noii legi.