Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), vice-premierul Dan Nica şi consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf au discutat, în cadrul întâlniri de lucru de la Bucureşti, despre aplicarea Acordului de readmisie a persoanelor semnat de către Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian la data de 13 iunie 2008, la Zurich, şi intrat în vigoare la data de 18 ianuarie 2009. Acordul prevede readmisia atât a cetăţenilor celor două state cu şedere ilegală pe teritoriul acestora, cât şi a cetăţenilor statelor terţe.
"De asemenea, a fost abordată problematica circumscrisă cooperării poliţieneşti, combaterea traficului de persoane, contrabanda cu migranţi, precum şi pregătirea României pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în contextul în care Elveţia participă la actuala evaluare Schengen a României", precizează MAI.
Cei doi demnitari au mai discutat şi despre stadiul punerii în aplicare a extinderii cu România a Acordului de liberă circulaţie dintre UE şi Elveţia, care a obţinut votul favorabil al cetăţenilor elveţieni în cadrul referendumului ce a avut loc la 8 februarie 2009.
MAI precizează că Eveline Widmer-Schlumpf va merge, marţi, la Timişoara pentru a vizita Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU), unde se preiau temporar refugiaţi în vederea relocării lor într-un alt stat care să-i preia definitiv.
CTU este susţinut de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Guvernul României, fiind primul de acest fel deschis în Europa.
Experţii europeni vor redacta un raport în urma celei de-a doua vizite de evaluare Schengen a României, în domeniul protecţiei datelor personale, după ce în urmă cu două săptămâni au examinat trei instituţii ale statului. Raportul va fi aprobat în cadrul grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles, cel mai probabil în luna iunie.
Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, experţii europeni au evaluat, în perioada 29 aprilie -1 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, MAI şi Ministerul Afacerilor Externe.
Aceasta a fost cea de-a doua vizită de evaluare care a avut loc în România, după cea privind evaluarea în domeniul cooperării poliţieneşti care s-a desfăşurat în martie.
România şi-a propus ca obiectiv aderarea la Spaţiul Schengen în martie 2011. Acest deziderat presupune îndeplinirea standardelor Schengen în cinci domenii, care vor fi supuse procesului de evaluare: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, vize, frontiere şi SIS.