"Este o invitare a ministrului Justiţiei care să facă un raport în faţa Parlamentului - are această datorie - să răspundă în faţa Parlamentului ce a făcut în legătură cu problemele deschise, sesizate de pre-raportul din februarie. Deci ce a făcut până azi, pentru că raportul urmează să fie făcut în iunie. Deci să ne spună azi, să nu ne trezim atunci că raportul e prost sau să vedem că, pe surse, încep să apară tot felul de minuni", a declarat Duvăz într-o conferinţă de presă.
El a precizat că ministrul Predoiu va fi invitat la cele două Comisii juridice marţea viitoare pentru a face un "raport la zi" în legătură cu subiectele care privesc reforma Justiţiei şi măsurile care au fost luate în această privinţă.
"Ministrul Justiţiei va fi invitat să facă un raport la zi ca să ştim şi să transmitem opiniei publice - şi interne şi europene - unde se află România, prin raportul ministrului, deschis în faţa Parlamentului. Ca să fie clar şi să ne asumăm răspunderile fiecare - acolo unde sunt neîmpliniri - şi să sesizăm acolo unde lucrurile stau mai bine, unde reformele s-au făcut. Să spună azi în faţa Parlamentului ce măsuri a luat. Noi am luat măsurile de care era nevoia din partea Parlamentului. Dânsul ce măsuri a luat? Procuratura ce a făcut dacă a avut acolo (în pre-raport, n.r.) puncte? CSM ce evoluţii are? Ministrul trebuie să spună", a subliniat Duvăz.
Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc.
"Există, în acest moment, informaţii coerente şi solide care anunţă pericolul ca după Raportul Comisiei Europene din luna iulie să existe, repet, riscul unei tăieri a fondurilor europene pentru România", a spus Geoană.
El a adăugat că este "un element care are cauze multiple, dar care ca pretext principal lipsa de reformă în domeniul justiţiei din România".
"În acest context, decizia partidului nostru este de a trimite cele două coduri, codurile Penal şi Civil finalizate în comisiile speciale ale Parlamentului, către preşedintele României, reamintindu-i preşedintelui că a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o întâlnire cu toţi factorii decidenţi, în încercarea de a găsi răspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa României", a spus Geoană.
El a spus că face, în numele PSD, un apel la şeful statului, "în calitatea sa de principal coordonator al instituţiilor legate de Justiţia din România în ultimii cinci ani de zile, să ia toate măsurile necesare, într-un contact direct cu ministrul Justiţiei, cu procurorul general, cu şeful DNA, cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii şi cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie şi de a lua toate măsurile necesare la nivelul statului român şi la nivelul Guvernului pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa intereselor şi reputaţiei României în Europa".