Legea propusă de social-democratul Victor Ponta a fost adoptată cu 216 voturi "pentru" şi trei abţineri.
Deputatul Victor Ponta a declarat, marţea trecută, la dezbaterile generale, în calitate de iniţiator, că prin această iniţiativă legislativă se închide "portiţa" prin care condamnaţii definitiv pot fi puşi în liberatate pe motive de boală.
"Închidem o mică portiţă prin care condamnaţii definitiv puteau să fie puşi în libertate pe motive de boală. Încercăm să aplicăm acelaşi sistem ca şi la arestaţii preventiv, dacă există probleme într-adevăr medicale, ele pot fi tratate în spitale sub pază. Este o modificare care va fi prevăzută şi în viitorul Cod de procedură penală, dar nu am mai vrut să lăsăm un an şi jumătate în care să mai iasă şi alţi condamnaţi definitiv", a spus Ponta, menţionând că iniţiativa sa a fost adoptată de Senat.
Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea dispoziţiilor art. 453 din Codul de procedură penală.
Noua reglementare propusă de Victor Ponta are în vedere cazul în care tratamentul condamnatului care suferă de o boală care face imposibilă executarea pedepsei să poate fi efectuat sub pază permanentă, în condiţiile art.139 din Codul de procedură penală, care se aplică în mod corespunzător.
Ponta e explicat, în expunerea de motive, că eliminarea pe cât posibil a practicii neunitare a instanţelor privind aplicarea instituţiei amânării executării pedepsei pe motiv de boală "impune completarea textului în discuţie prin introducerea unor dispoziţii care să limiteze posibilitatea aprecierii de către instanţă a acordării amânării executării pedepsei, fără însă a prejudicia din punct de vedere medical persoana condamnată".
Conform actului normativ adoptat de Cameră, prima literă a alineatului 1 al articolului 453 este completată prin prevederea potrivit căreia "cererea de amânare a executării pedepsei nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului sepoate efectua sub pază permanentă, în condiţiile prevăzute de art 139 indice 1, care se aplică în mod corespunzător".
Articolul 139 indice 1 prevede că, "în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanantă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii Publice".