Liderul Grupului parlamentar al PDL, Mircea Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a fost respinsă Legea pentru abilitarea Ordonanţei, şi conform articolului 105 alineatul 2 din Regulament, o Ordonanţă care nu a fost aprobată prin vot în plen cu raport de adoptare se rediscută în următoarea sesiune parlamentară.
"După dezbaterea ultimului raport întocmit, dacă plenul Camerei nu reuşeşte să adopte proiectul de lege referitor la ordonanţă, în condiţiile în care Camera Deputaţilor este Cameră decizională, respectivul proiect se va rediscuta în sesiunea următoare pornind de la forma cu care Camera a fost sesizată iniţial pe baza ultimului raport întocmit de comisia sesizată în fond", menţionează prevederea invocată.
Întrebat de ce democrat-liberalii au votat împotriva Proiectului de aprobare a OUG, Toader a spus că PSD şi PDL au votat împotrivă fiindcă la un moment dat a apărut un amendament PNL care prevedea că "tichetele de masă şi foile de drum se pot deconta dacă nu se folosesc".
La rândul său, liderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, a explicat că, de fapt, deputaţii s-au pronunţat, marţi, în plen, asupra legii de adoptare a OUG, iar această lege a picat", adăugând că nu a picat şi Ordonanţa, pe motiv că nu a avut Proiect de lege pentru respingerea actului normativ.
"În conformitate cu prevederile Constituţiei, o Ordonanţă fie ea simplă sau de urgenţă, trebuie să fie adoptată sau respinsă de o lege. Atât legea de adoptare, cât şi legea de respingere se votează ori cu majoritatea voturilor celor prezenţi, ori cu o majoritate calificată în funcţie de calitatea textului, deci dacă este lege organică sau ordinară. Vorbim de o lege ordinară împotriva căreia au votat majoritatea celor prezenţi", a spus Marton Arpad, întrebat dacă acest lucru înseamnă că şi OUG este respinsă.
El a menţionat că "Ordonanţa rămâne în vigoare în forma adoptată de Guvern până când o Lege de adoptare cu modificări sau o lege de respingere nu este adoptată în forma cerută de Constituţie".
Şi juristul PSD Florin Iordache a explicat că Ordonanţa de urgenţă privind micşorarea punctului de pensie intră în discuţii în sesiunea parlamentară din toamnă.
"Ordonanţele, dacă nu vii cu proiect de respingere, ci ai proiect de adoptare a OUG, şi nu obţii suficiente voturi pentru adoptare, intră în dezbatere sesiunea parlamentară următoare ca lege de adoptare. Ordonanţa, ca să fie respinsă, plenul trebuia să vină cu proiect de respingere. Ordonanţa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare, dar asta nu înseamnă că dacă nu a întrunit numărul necesar de voturi, a fost respinsă", a spus Iordache.
Întrebat de ce PDL şi PSD au votat în majoritatea lor împotrivă, deputatul PSD a spus că nu ştie, deşi a votat împotriva OUG 226.
Proiectul de lege de aprobare a OUG 226, prevăzută ca fiind lege ordinară, a fost respins ca urmare a faptului că a obţinut 148 de voturi "împotrivă" , doar 62 de voturi "pentru" şi patru abţineri.
Conform votului electronic, împotriva OUG 226 au votat 71 de deputaţi PDL, printre care şi preşedintele Camerei Roberta Anastase, 47 de deputaţi PSD, 25 deputaţi PNL şi un doar un singur deputat UDMR.
La finalul votului asupra proiectului de aprobare a OUG, preşedintele Camerei Roberta Anastase a anunţat că proiectul de lege a fost respins, fără alte precizări.
Camera Deputaţilor a avut, în cazul proiectului de aprobare a OUG 226, calitatea de Cameră decizională.