Proiectul de lege de aprobare a OUG 226, prevăzută ca fiind lege ordinară, a fost respins ca urmare a faptului că a obţinut 148 de voturi "împotrivă" , doar 62 de voturi "pentru" şi patru abţineri.
Conform votului electronic, împotriva OUG 226 au votat 71 de deputaţi PDL, printre care şi preşedintele Camerei Roberta Anastase, 47 de deputaţi PSD, 25 deputaţi PNL şi un doar un singur deputat UDMR.
Deputaţii au dezbătut, luni după-amiază, OUG 226 prin care Guvernul Boc a micşorat valoarea punctului de pensie de la 761,85 de lei la 697,5 lei, deputaţii PSD şi PNL disputând paternitatea măsurii de creştere a punctului de pensie la 45%, în favoarea căreia au votat 20 deputaţi PSD din 34 prezenţi.
Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat de la tribună că OUG din 2008 face parte dintr-un pachet de măsuri ale Guvernului condus de Emil Boc.
"Vreau să vă atrag atenţia că acele măsuri de relansare economică au fost dezbătute de Guvernul Tăriceanu şi a fost luat un pachet clar şi coerent de măsuri de relansare economică, care se putea modifica pe ici pe colo în părţile esenţiale, dar în loc să le modifice sau să le discute, Guvernul Boc a modificat tocmai acolo unde nu trebuia şi a venit cu măsuri incoerente care dăunează economiei", a spus Borbely.
El a explicat că actuala putere a făcut două modificări la OUG Guvernului Tăriceanu prin care s-au scăzut cheltuielile CAS şi a crescut punctul de pensie, Guvernul Boc scăzând punctul de pensie şi a mărind CAS-ul.
"Iată cât de anapoda sunt luate aceste decizii. Noi nu o să votăm această OUG", a apreciat deputatul UDMR.
La rândul său, deputatul PNL Cristina Pocora le-a cerut deputaţilor să fie atenţi când dau votul pentru această OUG, motivând că este vorba despre respectarea unei legi în vigoare, cu care toţi au mers şi au făcut campanie.
"Ne-am bucurat cu toţii să mergem şi să le spunem pensionarilor că punctul de pensie va fi 45% şi că vor lua o pensie de 761,85 lei. Haideţi să fim corecţi şi să îndreptăm acest lucru. În 2008, cu mare bucurie toate grupurile parlamentare au votat la vedere punctul de pensie de 45%, din păcate, în 2009, Ministerul Muncii nu a avut şansa să-l aibă drept ministru pe doamna Udrea care s-a dovedit singura capabilă să obţină un buget foarte mare, pentru că, dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, pensionarii ar fi beneficiat de sume foarte mari anul acesta", a spus Pocora.
Ea a menţionat că din acest motiv PNL va vota împotriva acestei legi pentru că liberalii îşi respectă o promisiune făcută, respectiv stabilirea la 45% din salariul mediu brut a punctului de pensie.
Liberalul Paul Victor Dobre a susţinut în plen un amendament respins de Comisie, prin care liberalii solicitau ca textul legislativ să prevadă că, "începând cu data de 1 ianuarie 2009, valoarea punctului de pensie, reglementat de legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, este de 761,85 lei pentru anul 2009".
El a motivat că, atât timp cât bugetul asigurărilor sociale de stat este excedentar, nu sunt motive să nu se respecte legea de modificare a Legii pensiilor.
În urma votului electronic, viceliderul grupului PSD Aura Vasile a acuzat faptul că aparatura de vot electronic nu a funcţionat pe rândul său şi a cerut reluarea votului, fapt ce a stârnit nemulţumirea deputaţilor PNL şi UDMR, care au cerut ca amendamentul să fie votat nominal.
Deşi votul a fost reluat, deputaţii au acuzat din nou că sistemul electronic nu a funcţionat, nici la UDMR, nici la PSD.
La rândul său, secretarul Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (PSD) a subliniat că nu se poate propune schimbarea procedurii de vot decât dacă sistemul de vot electornic este declarat nefuncţional de departamentul tehnic, explicându-le colegilor din opoziţie că votul electronic arată nominal votul deputaţilor.
El a criticat faptul că, în timp ce PSD creştea punctul de pensie şi făcea o lege prin care să le dea pensionarilor şansa de a trăi bine, în campania electorală, "şeful lor" (Călin Popescu Tăriceanu - n.r.) a cheltuit "1,5 milioane de euro, trimiţând vineri după-amiaza prin Poşta Română, care aparţinea tot PNL, o scrisoare fiecărui pensionar, utilizând o bază de date a statului român, spunându-le că dânsul le-a crescut pensia".
Deputatul PSD Aura Vasile a declarat că "PNL nu e iniţiatorul măririi punctului de pensie", susţinând că "e o iniţiativă a PSD", liberalii fiind bătuţi la vot în Parlament şi obligaţi să pună în practică prevederile legii privind punctul de pensie.
În cele din urmă, deputaţii au respins amendamentul PNL după exprimarea unui al treilea vot electronic, în urma căruia 50 de deputaţi au votat "pentru", dintre care 20 de deputaţi PSD, 12 liberali şi 16 UDMR, 49 au votat împotrivă "împotrivă" şi patru s-au abţinut.
Camera Deputaţilor a avut, în cazul proiectului de aprobare a OUG 226, calitatea de Cameră decizională.