Măsurile privind introducerea indemnizaţiei persoanelor cu handicap la nivelul cuantumului pensiei sociale minime sunt cuprinse într-o propunere legislativă pentru modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, trimisă, luni, Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul PNL Cristina Pocora, a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt vizate toate categoriile de persoane cu handicap.
Pocora a declarat că în România sunt circa 600.000 de persoane cu handicap, reprezentând trei la sută din populaţia totală a ţării, care ar urma să beneficieze de aceeaşi indemnizaţie, indiferent de încadrarea în gradul de handicap.
"Practic, propunerea noastră vine să aducă echitate în sistem. Atunci când a introdus pensia socială minimă, Guvernul a motivat că nu pot exista persoane care să aibă venituri sub 300 de lei. Nu putem lăsa nici persoanele cu handicap să trăiască din venituri mai mici de pensia minimă", a declarat preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, Cristina Pocora.
Ea a mai precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul indemnizaţiei care se acordă acestei categorii sociale variază între 34 şi 220 de lei, în funcţie de gradul de handicap.
Potrivit estimărilor, efortul bugetar necesar pentru acordarea unei indemnizaţii egale cu pensia minimă este de 75 de milioane de lei, bani care ar putea fi obţinuţi, potrivit iniţiatorului proiectului, din impunerea unei taxe de lux pentru jocurile de noroc.
"Mergem pe principiul să luăm de la cei care au avut noroc şi să dăm celor care nu au avut noroc. Pentru acest lucru ar fi necesară şi modificarea Codului Fiscal. Banii colectaţi din această taxă ar merge la bugetul de stat şi de acolo la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap", a explicat Pocora.
Vicepreşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Teodor Lepădatu, a declarat în conferinţa de presă că apreciază iniţiativa parlamentară, motivând că persoanele cu handicap, în special cele nevăzătoare, nu pot să desfăşoare nicio activitate şi sunt nevoite să trăiască doar din indemnizaţie.
El a explicat că în România sunt înregistraţi circa 15.000 de nevăzători, din care doar 1.400 sunt angajaţi.
Pocora a declarat că demersul său "nu este politicianist", printre iniţiatori fiind colegi din toate grupurile parlamentare.
În urmă cu aproape trei săptămâni, deputatul PDL Ioan Nelu Botiş declara că, împreună cu Ioan Oltean, a depus o iniţiativă legislativă de majorare a cuantumului indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap grav, după ce şi pensia minimă socială a crescut de la 1 aprilie la 300 de lei.
Potrivit lui Botiş, în prezent aceste persoane au indemnizaţii de 170 şi 200 de lei, insuficiente pentru nevoile lor.