Norica Nicolai a susţinut, într-un comunicat de presă, remis, luni, MEDIAFAX, că este "îngrijorată" de impactul negativ pe care "una dintre prevederile din propunerea de Cod penal îl poate avea asupra femeilor din România şi a societăţii româneşti", propunând în acest sens eliminarea literei (c) a articolului 199 din proiectul Cp, care prevede interzicerea avortului în cazul în care vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni.
Liderul PNL a ţinut să atragă atenţia, în calitate de preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale, asupra faptului că, "prin adoptarea de către Parlament a acestei prevederi, România ar putea deveni singurul stat membru UE care interzice avortul femeilor cărora sarcina le pune viaţa în pericol".
"Se încalcă, astfel, unele drepturi fundamentale – dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante şi dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de sex", a apreciat, conform sursei citate, Norica Nicolai.
Vicepreşedintele PNL a menţionat că, potrivit legislaţiei actuale, "avortul efectuat în România pentru a salva viaţa sau sǎnǎtatea femeii însǎrcinate este permis indiferent de vârsta sarcinii (articolul 185 din Codul penal)", iar "impunerea limitei de 14 sǎptǎmâni dupǎ care avortul terapeutic este interzis va avea ca efect direct paralizarea intervenţiei medicale, chiar şi în cazurile în care aceastǎ intervenţie este necesarǎ pentru a salva viaţa sau sǎnǎtatea femeii însǎrcinate şi va creşte, în acelaşi timp, corupţia din sistemul de sănătate".
Nicolai a precizat, în plus, că "restricţionarea avorturilor necesare din motive medicale sau economice poate contribui la creşterea ratei mortalitǎţii şi morbiditǎţii deoarece femeile care nu au acces la avorturi legale pot recurge la avorturi ilegale şi prin urmare nesigure".
Ea a adăugat că parlamentarii liberali vor susţine, în dezbaterile parlamentare, eliminarea acestei prevederi, deoarece consideră că "această modificare legislativă nu poate fi adoptată fără o dezbatere amplă în societatea românească".
"Nu putem să uităm, după 20 de ani de democraţie, faptul că dezincriminarea avortului şi crearea unei opţiuni asupra procreării, după Revoluţia din 1989, au fost cele mai importante câştiguri ale femeilor din România", a conchis Norica Nicolai.