"Piaţa muncii funcţionează în acest moment ca un baraj de acumulare. Există un număr fără precedent de mare de tineri absolvenţi de studii superioare - în Uniunea Europeană, 80 la sută din tinerii între 20 şi 24 ani au studii secundare absolvite (universitare şi şcoli profesionale). Trăim însă într-o perioadă când angajările sunt practic îngheţate. Trebuie să evităm situaţia în care, din cauza acestui blocaj de pe piaţa muncii, o întreagă generaţie de tineri este condamnată la un start ratat în carieră", spus ministrul Tineretului şi Sportului, citat într-un comunicat de presă de luni.
Monica Iacob-Ridzi a prezentat, la reuniunea miniştrilor de Tineret şi Sport, cele trei etape ale planului, respectiv creşterea alocării financiare pentru tineri în bugetul european pe 2010 (peste unu la sută), lărgirea spectrului de finanţare din fonduri structurale şi finanţarea afacerilor start-up ale tinerilor.
Ministrul a mai propus alocarea unor fonduri şi programe destinate tinerilor în cadrul Planului European de Relansare Economică, precum şi acordarea de fonduri către firmele ce angajează tineri, prin Fondul Social European.
"În condiţii de criză, este esenţial să ajutăm crearea de noi firme şi IMM-uri. Tinerii au cel mai mare potenţial pentru crearea de noi afaceri şi punerea în aplicare în scop lucrativ a ideilor inovatoare. În special în ceea ce priveşte IT-ul şi noile tehnologii, dar şi în industria serviciilor, tinerii reprezintă o resursă foarte importantă", a mai spus Monica Iacob-Ridzi referitor la afacerile start-up.
Omologii europeni ai ministrului Iacob-Ridzi urmează să delibereze asupra propunerilor sale, iar Comisia Europeană le va include în măsurile din Strategia Europeană privind Tineretul.