Cei doi responsabilii cu elaborarea subiectului unic din Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învătământul Preuniversitar (CNCEIP), consilierul Stan Mihail şi directorul Dumitru Săvulescu, au demisionat, vineri, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Ministrul Ecaterina Andronescu, a cerut, vineri seara, demisia celor doi responsabili cu elaborarea subiectului unic din Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învătământul Preuniversitar (CNCEIP), respectiv a lui Stan Mihail şi Dumitru Săvulescu.
Ministrul a precizat că responsabilitatea pentru greşeala strecurată la teza cu subiect unic la limba şi literatura română este a Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învătământul Preuniversitar, constituindu-se o Comisie ministerială de disciplină.
Potrivit ministrului, cei desemnaţi pentru elaborarea variantelor de subiect, inclusiv din punct de vedere tehnic şi metodologic sunt Stan Mihail, consilier în cadrul CNCEIP şi directorul Dumitru Săvulescu, care a fost nominalizat de către directorul general al instituţiei să preia integral responsabilităţile centrului privind tezele cu subiect unic la limba şi literatura română.
"Domnia sa (Dumitru Săvulescu-n.r.) trebuia să verifice tehnic şi metodologic variantele de subiecte", a mai spus Andronescu.
"Dacă nu îşi vor da demisia, atunci am să le cer eu acest lucru. Responsabilitatea pentru situaţia apărută aparţine lui Mihail Stan. Acesta este responsabil pentru elaborarea subiectelor şi baremelor corespunzătoare fiecărei clase care susţine teza cu subiect unic la limbă şi literatură română", a mai spus demnitarul.
Dumitru Săvulescu al CNEIP a fost nominalizat de către directorul general al instituţiei să preia integral responsabilităţile Centrului privind tezele cu subiect unic la limba şi literatura română.
Ecaterina Andronescu a mai anunţat că elevii nu vor fi depunctaţi în urma incidentului de la teza de limbă româna de la clasa a VIII a, când în textul "Triumful Talentului", de Ion Luca Caragiale, a apărut o schimbare de nume.
"Fragmentul utilizat ca suport în forma în care a fost comunicat elevilor nu afectează rezolvarea cerinţelor. Elevii nu vor fi depunctaţi pentru opiniile motivate pe care şi le-au exprimat în lucrarea pe care au elaborat-o", a spus ministrul.
"Atenţionez public Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în învătământul preuniversitar, cât şi factorii responsabili din sistemul de învăţământ preuniversitar asupra respectării cu stricteţe a metodologiilor de organizare şi desfăşurare a evaluărilor naţionale", a subliniat Andronescu.
Joi, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să îi demită pe cei care au coordonat elaborarea subiectelor pentru teze, din cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învătământul Preuniversitar.
La primul subiect, elevii clasei a VIII-a au avut de rezolvat opt cerinţe dintr-un fragment al schiţei "Triumful talentului", de Ion Luca Caragiale.
Astfel, în varianta cu numărul 9 de la proba la Limba şi literatura română a apărut o inversare de nume, în două locuri, numele Niţă Ghiţescu fiind încurcat cu Ghiţă Niţescu, cei doi candidaţi din schiţă.
Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Adriana Pană, susţine că schimbarea de nume de la teza la Limba română nu afectează examenul, respectiv corectarea şi baremul, adică nu poate influenţa nota.
"Este vorba despre un text la prima vedere. Schimbarea de nume nu are cum să afecteze nota candidatului, întrucât nu există nicio cerinţă în care candidatul să fie întrebat cum îl cheamă pe unul dintre cei doi concurenţi prezenţi la concurs. Mai mult, la punctul «c» li s-a solicitat candidaţilor să îşi exprime opiniile despre semnificaţiile sau despre mesajul fragmentului", a explicat secretarul de stat.
Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) precizează că textul respectiv, selectat dintr-o ediţie adresată elevilor, a fost folosit pentru nivelul mediu al elevilor de clasa a VIII-a, cu scopul de a verifica exprimarea unei opinii proprii cu privire la semnificaţiile unui text dat la prima vedere sau la mesajul identificat în acesta.
Sursa citată precizează că, în conformitate cu obiectivele evaluării, textul putea fi prelucrat, modificat, adaptat în funcţie de cerinţele adresate elevului.
"Prin urmare, nu s-a urmărit evaluarea textului caragialian, în întregul său. În concluzie, fragmentul utilizat ca suport, în forma în care a fost comunicat elevilor, nu a afectat rezolvarea cerinţelor, iar elevii nu vor fi depunctaţi pentru opiniile motivate pe care şi le-au exprimat în lucrarea pe care au elaborat-o", arată Ministerul Educaţiei.
Vineri, ministrul Educaţiei a susţinut că elevii nu vor fi afectaţi de greşeala strecurată în subiectul tezei. "Principalul meu obiectiv este să nu fie afectaţi copiii. (...) Elevii şi părinţii lor să stea liniştiţi că nu vor fi sancţionaţi la notare", spunea Ecaterina Andronescu.
Ea a evitat să spună dacă responsabili pentru acest subiect sunt lucrători din cadrul Ministerului Educaţiei, afirmând doar că măsurile împotriva vinovaţilor vor fi luate după o analiză.
"În legătură cu cei care sunt responsabili din minister pentru ce s-a întâmplat, vă voi comunica ce am hotărât după analiză", a afirmat Andronescu.
Pe de altă parte, în legătură cu posibilitatea de copiere în timpul tezelor unice, Andronescu a afirmat că, la un centru de evaluare, au fost descoperite mai multe lucrări care fuseseră completate chiar de către o profesoară.
"Ce ziceţi de următorul lucru: la un centru de evaluare, unul dintre profesorii care a corectat tezele a găsit peste 20 de lucrări care aveau câte o pagină completată cu acelaşi scris. După deschidere lucrărilor s-a constatat că toate acele lucrări proveneau din aceeaşi şcoală şi am rămas şocată când am aflat că adăugările au fost făcute de una dintre profesoarele şcolii. Când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru a spus «Am vrut să-i ajut pe copii»", a adăugat ministrul Educaţiei.
Andronescu i-a întrebat pe sindicalişti ce măsuri ar trebui luate împotriva acestei profesoare, aceştia răspunzând în cor că ar trebui concediată.
"Vă mulţumesc. Şi eu m-a gândit la acelaşi lucru", le-a spus ministrul.
De asemenea, ministrul a cerut opiniile sindicaliştilor despre teza cu subiect unic, aceştia cerând desfiinţarea ei.