Bogdan Aurescu, şeful delegaţiei, a primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de cavaler, contraamiralul Eugen Laurian a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de ofiţer.
Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler au primit de asemenea Cosmin George Dinescu, Alan Lowe, Daniel Muller, Simon Olleson şi Alain Pellet.
Comandorul Costel Avrămescu şi locotenent comandorul Octavian Buzatu au primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de cavaler cu însemn pentru militari.
Catrinel Brumar, Liviu Ilie Dumitru, Ion Gâlea, Irina Elena Niţă, Alina Maria Orosan, Elena Gina Paris, Elena Mirela Pascaru, Ioana Alice Preda şi Rodica Vasile au primit Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de cavaler.
Colonelul Victor Hrihorciuc şi căpitanul Silviu Ovidiu Neghiu au primit Ordinul Naţional pentru merit în grad de cavaler cu însemn pentru militari, iar Olivia Horvath a primit Ordinul "Meritul Diplomatic" în grad de cavaler.
În discursul rostit la eveniment preşedintele a spus celor decoraţi că toţi românii ştiu şi sunt mândri de succesul acestei echipe legat de procesul de la Haga.
"Aţi muncit timp de cinci ani pentru ca la sfârşitul anului trecut să rezolvăm un contencios care ţinea de câteva decade. Ce aţi făcut dumneavoastră pentru România este o demonstraţie că forţa dreptului trebuie să stea înaintea dreptului forţei", le-a spus şeful statului membrilor echipei, precizând că ceea ce au făcut aceştia pentru România reprezintă o confirmare a unei tradiţii a politici externe româneşti, potrivit căreia dreptul internaţional trebuie să stea la baza relaţiilor dintre state şi că "nicio altă formă de soluţionare a diferendelor între state nu este o formă care să ne garanteze securitatea şi pacea".
Băsescu a menţionat că distincţiile oferite nu sunt un semn de recunoştinţă din partea preşedintelui, ci reprezintă recunoştinţa poporului român pentru munca depusă de membrii echipei.
"Pentru regiunea în care România se află, ce aţi făcut dumneavoastră, ce a făcut România, a devenit un exemplu de soluţionare a problemelor. Şi nu suntem într-o zonă cu puţine probleme de contencios între state", a spus Băsescu.
La rândul său, Bogdan Aurescu a spus că, pentru membrii echipei, a fost o onoare, un privilegiu şi o provocare profesională să lucreze la acest proiect extrem de important pentru politica externă a României.
"Domnule preşedinte, această echipă şi-a făcut datoria şi nimic mai mult", i-a spus Aurescu şefului statului, subliniind că, în ceea ce priveşte componenta diplomatică a echipei, aceasta reprezintă noul val al instituţiei diplomaţiei româneşti.
"Ne bucurăm sincer că rezultatul din 3 februarie a contribuit, cred, la ridicarea profilului internaţional al şcolii româneşti de drept internaţional şi al României, aici, la frontiera externă a Uniunii Europene şi a organizaţiei nordatlantice", a spus Aurescu.
La final, şeful statului a ciocnit o cupă de şampanie cu cei decoraţi.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut, în 3 februarie, jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, respectiv 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.