PE, care se reuneşte, în această săptămână, în ultima sesiune plenară înainte de alegerile legislative programate pentru începutul lunii iunie, a dezbătut, miercuri, raportul privind situaţia drepturilor omului în lume, în 2008, şi politica UE în această privinţă. Documentul, al cărui raportor este eurodeputatul socialist spaniol Raimon Obiols i Germa, a fost adoptat, joi, cu 429 voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 55 "abţineri", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Raportul cere explicit autorităţilor române abrogarea Acordului Bilateral cu SUA privind Imunitatea.
Parlamentul salută adoptarea Convenţiei privind muniţiile cu fragmentaţie la Conferinţa diplomatică de la Dublin, care s-a ţinut între 19-30 mai 2008 şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că nu toate statele membre ale Uniunii Europene au semnat tratatul la conferinţa pentru semnarea acestuia ţinută la 3 decembrie 2008 la Oslo şi solicită celor care încă nu au semnat să o facă cât mai curând posibil. Dintre statele membre UE, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia nu au semnat Convenţia până în prezent. Convenţia impune interzicerea imediată şi necondiţionată a tuturor muniţiilor cu dispersie, care produc vătămări inacceptabile civililor.
Raportul menţionează China şi Iranul în mod special din cauza încălcărilor grave ale drepturilor omului, dar subliniază că probleme există şi în Rusia, Uzbekistan, Zimbabwe, Cuba.
Documentul constată de asemenea că recurgerea la pedeapsa cu moartea este în scădere, aceasta fiind abolită în 2008 în Rwanda şi Uzbekistan pentru toate infracţiunile.
Documentul salută proiectul de cod penal din Iran, care interzice pedeapsa cu lapidarea şi îndeamnă parlamentul iranian să finalizeze codul penal astfel încât lapidarea să fie strict interzisă.
Raportul menţionează, în ceea ce priveşte credibilitatea UE pe scena internaţională, că două probleme-cheie din acest domeniu trebuie să se bucure de atenţie imediată, deoarece, pentru o mare parte din opinia publică internaţională, ele reprezintă pietre de temelie ale credibilităţii europene în ceea ce priveşte drepturilor omului. Este vorba despre politicile legate de imigraţie şi de combaterea terorismului, domenii în care se impune întotdeauna respectarea riguroasă a persoanelor şi a legalităţii, potrivit raportului.
Raportul menţionează problema drepturilor copiilor dar şi pe cea a protecţiei apărătorilor drepturilor omului, la acest capitol fiind salutată includerea unor dispoziţii referitoare la posibilitatea de a acorda vize de urgenţă şi de a facilita primirea provizorie în statele membre UE a apărătorilor drepturilor omului, cu titlul de măsuri rapide de sprijin si protecţie a celor aflaţi în pericol în ţări terţe.
Potrivit comunicatului citat PE îşi exprimă în raport dezamăgirea cu privire la lipsa de iniţiativă a Consiliului şi la incapacitatea statelor membre de a ajunge la un acord referitor la o strategie comună în privinţa Conferinţei de evaluare de la Durban împotriva rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei, organizată la Geneva în perioada 20-24 aprilie (Durban II).