Potrivit unor surse oficiale, MECI va trimite inspectoratelor şcolare judeţene ordinele de demitere a tuturor inspectorilor generali şcolari şi a adjuncţilor acestora, precum şi a directorilor caselor corpului didactic. Potrivit aceloraşi, surse, ordinele de demitere nu au fost trimise până în prezent, pentru că funcţiile respective nu sunt ocupate de funcţionari publici, ci de personal contractual, astfel încât nu a fost necesar preavizul.
În aceste condiţii, joi este termenul limită pentru aplicarea OUG 37 privind deconcentratele.
De asemenea, odată cu trimiterea ordinelor de demitere vor fi expediate şi ordinele de numire în funcţie a noilor şefi ai respectivelor instituţii, conform surselor citate.
Ordonanţa privind deconcentratele, adoptată în 15 aprilie, permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile pentru a respecta atât 30 de zile de preaviz, cât şi cele 32 zile din ordonanţă. Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate prevede desfiinţarea posturilor de conducere din aceste servicii în termen de 32 zile.
Serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe maximum 4 ani, funcţiile ce conferă calitatea de ordonator credite, inclusiv contractuale, din aceste servicii vor fi desfiinţate, posturile de conducători fiind echivalate celor de secretar de stat.
Guvernul a aprobat, miercuri, modelul-cadru al contractului de management care trebuie semnat de către directorii serviciilor deconcentrate, numiţi în funcţie prin schimbarea vechii conduceri, şi care conţine clauze generale privind indicatorii de performanţă care trebuie îndepliniţi de aceştia.
Modelul contractului de management încheiat pe o perioadă de maximum patru ani şi obţinut, în urmă cu două săptămâni, de MEDIAFAX, include clauze minimale care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor şi prevede că indicatorii specifici de performanţă vor fi stabiliţi de ordonatorii principali de credite în subordinea, coordonarea sau autoritatea căruia funcţionează serviciul public deconcentrat, în aproximativ 10 zile.
Contractul de management va fi asimilat contractului individual de muncă, conferind titularului vechime în muncă şi va putea fi reziliat în cazul neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute în document.
Conform ordonanţei de urgenţă, sunt schimbaţi şefii de servicii deconcentrate subordonate Ministerelor Sănătăţii, Culturii, IMM, Muncii, Tineretului şi Sportului, Finanţelor, Agriculturii, Mediului, Secretariatul General al Guvernului, Economiei şi Comunicaţiilor, incluzând astfel direcţii şi case de sănătate publică, direcţii de muncă, secţii judeţene ale Gărzii Financiare, direcţii agricole.
Totodată, şi inspectorii şcolari generali, cei adjuncţi şi directorul Casei Corpului Didactic vor fi angajaţi pe baza unui proiect şi a unui contract de management educaţional.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că unii dintre actualii şefi de servicii deconcentrate ar putea fi reconfirmaţi în funcţie, prin semnarea unui contract de management prin care se angajează să deruleze politica Guvernului pe baza unor criterii de performanţă.
Premierul Emil Boc a justificat, în 25 aprilie, ordonanţa privind serviciile deconcentrate declarând că prin aceasta se urmăreşte înlocuirea unor oameni care "nu pot face faţă ritmului solicitat de un ministru". El a spus că Guvernul este interesat de performanţa managerială şi respectarea indicatorilor de performanţă în condiţii de criză.