Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Adina Florea, instituţia a cerut Arhiepiscopiei Tomisului să comunice dacă Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie face sau nu parte din înaltul cler al BOR, pentru că, în cazul în care acesta face parte, cercetarea cazului intră în competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Astăzi (joi - n.r.) am primit răspunsul de la Arhiepiscopia Tomisului, prin care ni s-a confirmat că Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că dosarul va fi declinat spre soluţionare Parchetului ICCJ", a declarat Adina Florea.
Ea a mai precizat că şi părintele Emil Cosmin Brăescu va fi cercetat, pentru complicitate la luare de mită şi fals intelectual, tot de către Parchetul instanţei supreme şi doar dacă dosarul va fi disjuns cercetarea acestuia se va întoarce la procurorii constănţeni.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, a anunţat Parchetul Tribunalului Constanţa, care s-a autosesizat în urma articolului apărut, marţi, în România Liberă.
"Prin procesul-verbal de sesizare din oficiu din data de 05.05.2009, a fost înregistrat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa dosarul nr. 991/P/2009, în care se efectuează cercetări faţă de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la fals intelectual", se precizează într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care s-a autosesizat, marţi, în urma unui articol în care jurnalişti de la cotidianul România Liberă relatau că i-au dat bani şi cadouri Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.
În comunicat se mai precizează că şi inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, este cercetat pentru complicitate la luare de mită şi fals intelectual.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Avocaţii înaltului ierarh ortodox au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Parchetul Tribunalului Constanţa nu avea competenţa să se autosesizeze în cazul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, întrucât acesta face parte din rândul înaltului cler.
Potrivit avocaţilor Arhiepiscopiei Tomisului şi ai Înalt Preasfinţitului Teodosie, soluţionarea dosarului IPS Teodosie este de competenţa Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care acesta este cleric superior şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit paginii electronice a Patriarhiei Române, IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cel mai înalt for bisericesc. Arhiepiscopia Tomisului face parte din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, coordonată de însuşi Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este primul înalt ierarh ortodox cercetat penal, în istoria Bisericii Ortodoxe Române, din 1990 încoace.