La Târgul de ştiinţă şi inginerie de la Reno (Nevada), cei doi liceeni, Andrei Ruse Dan şi Cosmin Gorgovan, vor prezenta proiectul "OpenHexapod", un robot cu şase picioare articulate, cu un braţ robotic deasupra şi alte componente care îi permit să execute sarcini complexe.
Din punctul de vedere al aplicabilităţii, robotul poate fi util în mai multe situaţii. În afară de operaţiuni de cercetare sau militare, unde robotul este coordonat de la bază, trimis în anumite locuri de unde transmite imagini live, OpenHexapod poate fi folosit şi în demonstraţii realizate în scopuri didactice. De asemenea, robotul poate simula mişcările unor animale şi ale unor insecte.
Cei doi elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti s-au întâlnit, joi, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu acesta oferindu-le tinerilor un cadou simbolic, câte un telefin mobil şi o cartelă SIM cu credit, pentru ca în perioada deplasării în Statele Unite ale Americii elevii să poată ţine legătura cu familiile lor din ţară.
"Ideile cu adevărat avangardiste şi geniale sunt rare şi e datoria noastră, a politicienilor şi a responsabililor acestei ţări să-i susţinem şi să-i promovăm pe tinerii care ni le oferă. Poate că în anii care urmează vom reuşi să atragem înapoi în ţară măcar o parte din această inteligenţă exportată. Şi prima condiţie pentru a face acest lucru este să înţelegem că educaţia, ca şi sănătatea, profesorii sau medicii, nu pot fi vreodată miza unor negocieri electorale", a declarat, joi, Sorin Oprescu, la întâlnirea cu cei doi liceeni.
Pe lângă telefoanele primite de la edilul Capitalei, cei doi elevi au primit un album cu imagini din Bucureşti, precum şi placheta oraşului. De asemenea, aceştia vor putea să îl sune pe primarul general pentru orice problemă, în oricare moment al zilei.
Proiectul "OpenHexapod" a primit medalia de aur la Concursul Internaţional Infomatrix, la care au participat peste 300 de elevi din 24 de ţări. Cu acelaşi proiect, cei doi elevi au mai obţinut şi Marele Premiu la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică, ocazie cu care au fost selectaţi şi pentru participarea la ISEF 2009.
ISEF este cel mai mare târg de ştiinţă din lume, organizat de Intel Corporation. În 2008 târgul a avut peste 1.500 de participanţi, 100 de membri în juriu şi premii totale de peste patru milioane de dolari.