"Decizia Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici nu se referă la Ordonanţa de Urgenţă 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, aşa cum în mod eronat şi tendenţios a afirmat Radu Stroe, secretar general al PNL. Legea pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici este rezultatul unei iniţiative a Parlamentului României, şi nu a Guvernului", se arată într-o precizare transmisă de Executiv.
Sursa citată mai arată că, potrivit comunicatului de presă transmis de Curtea Constituţională, Legea pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici a fost declarată neconstituţională din motive procedurale.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luna trecută, modificarea Statutului funcţionarilor publici în sensul numirii politice a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi înfiinţarea funcţiei de director coordonator la nivelul instituţiilor judeţene deconcentrate.
Propunerea legislativă a fost adoptată cu majoritate de voturi, în favoarea actul normativ exprimându-şi votul 172 de deputaţi aparţinând PDL şi PSD.
Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat miercuri că este neconstituţională Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalii salută decizia Curţii Constituţionale privind Legea de modificare a Statutului funcţionarului public, solicitându-i premierului Boc să anuleze OUG 37, ordinele de aplicare, şi să îşi dea demisia.
Ordonanţa de urgenţă 37/2009 a permis schimbarea în funcţie a directorilor de servicii deconcentrate.