Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia, a anunţat luni că Executivul UE va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România.
Comisia Europeană precizează că deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.
Declanşarea procedurii de deficit excesiv împotriva României presupune monitorizarea atentă a politicii bugetare şi a măsurilor de reducere graduală a deficitului.
În cazul unui stat care nu face parte din zona euro, Consiliul (European - n.r.) poate hotărî suspendarea parţială sau integrală a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul în cauză, începând cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, dacă statul nu a luat măsuri efective, în conformitate cu recomandarea Consiliului de reducere a deficitului excesiv.
Recomandările de corectare a deficitului bugetar vor fi adoptate, pe 17 iunie, de Colegiul Comisarilor, urmând să fie dezbătute în Comitetul Economic şi Financiar în 25 iunie şi aprobate de ECOFIN pe 7 iulie 2009, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.