El a afirmat că la unele licee elevii au şase sau şapte ore de clasă pe zi, apreciind că acest lucru este "prea mult". Băsescu a menţionat, de asemenea, că unii elevi de clasa a IX-a au de învăţat la 16 materii, unii de clasa a X-a 17 materii, iar cei din clasele a XI-a şi a XII-a 13 materii. "Câtă inutilitate se predă copiilor!", a apreciat Băsescu.
Şeful statului a spus că este nevoie de o reformă curriculară, care să prevadă micşorarea numărului de ore şi de materii.
Întrebat dacă, în aceste condiţii, mulţi profesori vor deveni şomeri, Băsescu a răspuns că unii vor intra în şomaj.
"Unii merg în şomaj pentru că avem o calitate îndoielnică a unui procentaj important de cadre didactice, care nu au ce căuta să predea şi se vede după performanţele şi nereuşitele în viaţă ale copiilor. Ia vedeţi câţi copii care termină liceul, nu vorbesc de licee importante, scriu cu greşeli de ortografie şi ne lămurim care este calitatea educaţiei", a spus Băsescu.
Preşedintele a apreciat, însă, că profesorii calificaţi care predau materii care nu mai sunt necesare se pot recalifica, existând fonduri europene destinate acestui scop.
El a spus că un profesor calificat care predă o materie ce nu mai este necesară se poate recalifica pentru a preda IT, de exemplu, în "prima clasă sau a doua clasă".
De asemenea, Băsescu a spus că reforma curriculară trebuie să ţină cont de interesele de pregătire ale beneficiarilor, adăugând că, în viitor, cultura generală nu trebuie să fie asigurată exclusiv de şcoală, existând pentru aceasta şi internetul.
El a ţinut să sublinieze însă că toate acestea se vor realiza în timp şi "nu peste noapte".