Mocanu a spus că nu ştie care sunt instituţiile care nu au trimis încă nomenclatoarele de funcţii, dar a apreciat că lucrurile sunt pe calea cea bună, documentele primite până acum de la ministere acoperind peste 80% din salariaţii din sistemul bugetar.
Secretarul de stat a mai spus că următoarea întâlnire cu sindicatele şi reprezentanţii ministerelor pentru finalizarea procesului de echivalare a funcţiilor în sistemul bugetar va avea loc joi, la ora 13.00.
Mocanu a precizat că la întâlnirea de marţi nu a participat niciun reprezentant de la Consiliul Superior al Magistraturii.
El a adăugat că nicio instituţie nu este obligată să participe la aceste întâlniri, însă "legea va apărea indiferent dacă reprezentanţii instituţiilor vin sau nu, pentru că decizia tot trebuie luată".
Vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex", Răzvan Bordeanu, a declarat, la finalul întâlnirii, că "azi am asistat la o reglare a politicii de comunicare dintre Guvern şi ministere, noi am fost spectatori".
Bordeanu a spus că premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, nu au răspuns la întrebări esenţiale referitoare la politizarea administraţiei sau la raportul de 1 la 15 dintre salariile minime şi cele maxime care urmează să fie stabilit prin noua lege de salarizare a bugetarilor.
"Raportul ar trebui să fie de 1 la 10 ca în Uniunea Europeană. Ministrul Muncii nu a fost în stare să zică cine e 1 şi cine e 15 în acest raport", a declarat Bordeanu.
Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat că a cerut la întâlnirea de marţi ca profesorii să fie în noua grilă de salarizare "în sfertul de sus".
"Într-o săptămână vom afla cine este 15 în acest raport. Eu am propus să fie preşedintele. Ministrul nu a putut să răspundă la întrebarea cine este 15", a declarat Bobulescu adăugând că ministrul Marian Sârbu a precizat că 1 e clar pentru toată lumea că va fi salariul minim pe economie.
Liderul "Alma Mater" a mai spus că, în opinia sa, raportul de 1 la 15 este mare, dar că "în debandada care există, e totuşi un început".
Răzvan Bobulescu a precizat că îl felicită pe premierul Emil Boc pentru faptul că a somat reprezentanţii Guvernului să colaboreze în vederea elaborării legii unice de salarizare.
Reprezentatul Confederaţiei Meridian, Ringo Dămureanu, a reclamat şi el faptul că premierul nu a fost clar când a fost întrebat cum va fi finanţat noul sistem de salarizare.
"Am atras atenţia pentru a nu fi în aceeaşi situaţie cu legea profesorilor. Prin faptul că nu a putut să de un răspuns, a întărit îndoiala că această lege ar putea avea probleme în implementare", a spus Dămureanu.
El a adăugat că în cadrul întâlnirii a atras atenţia şi la foruri, precizând că aceştia vor crea discrepanţe în sistem. Ringo Dămureanu a mai spus că nu s-a discutat despre variante de echivalare a funcţiilor, fiind doar un mesaj politic.
Preşedintele Sindicatului "ProLex", Vasile Lincu, a declarat, la finalul întâlnirii, că a solicitat ca poliţiştii să intre pe aceeaşi grilă de salarizare cu armata.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Ministerul Muncii, că cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvern, iar secretarii de stat care au astfel de puncte de vedere, să uite de ele sau să iasă cu demisia din sală.
Şeful Executivului le-a spus celor prezenţi la discuţiile de la Ministerul Muncii privind elaborarea legii unice de salarizare a bugetarilor că va fi scurt şi direct, că a venit să comunice răspicat şi clar că Guvernul are determinarea politică să realizeze legea de salarizare unitară, adică să existe o singură lege pentru toate persoanele plătite de la bugetul de stat.
"Vreau să elimin orice îndoială că în Guvern ar exista un joc dublu. Nu există niciun dezacord cu privire la faptul că avem nevoie de o lege unică. Cei care cred în legi speciale nu au ce căuta în Guvernul României. Secretarii de stat care au astfel de puncte de vedere, să uite de ele sau să iasă cu demisiile din sală. Vrem o lege europeană", a mai spus premierul.
Emil Boc a mai amintit că termenul fixat pentru finalizarea proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor este 30 iunie şi deşi este un proces amplu, cei care lucrează la acest proiect trebuie să plece de la premisa că legea se face şi nu să caute soluţii cum să nu se facă.
Premierul a mai spus că acest proiect nu va fi uşor de realizat şi a făcut apel la disponibilitatea dialogului.
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Executivul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, anunţa în urmă cu aproape două săptămâni premierul Emil Boc.