"Cu siguranţă aceste companii vor încerca să profite de criză pentru a disponibiliza mai mulţi angajaţi decât şi-au propus, pentru că în fiecare an au planuri de restructurare. Deja încearcă să sară peste anumite lucruri. Ministerul Economiei le-a atras atenţia să nu exagereze", au spus sursele citate.
Cele mai mari companii energetice privatizate sunt Petrom, preluată de grupul austriac OMV, şi distribuitorii de gaze naturale Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord, cumpăraţi de GDF SUEZ, respectiv E.ON (Germania). De asemenea, cinci filiale de distribuţie şi furnizare a electriciţii au fost preluate de Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON.
La toate aceste companii Ministerul Economiei este acţionar minoritar.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Enel au declarat că, pentru 2009, compania nu a planificat disponibilizări colective.
"Compania implementează, cu acordul sindicatelor, un program pe bază de «pachet social» dezvoltat prin promovarea încetării voluntare a contractului individual de muncă, în condiţiile pensionării anticipate", se arată în răspunsul grupului italian.
Oficialii E.ON au confirmat discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Economiei, dar nu au făcut niciun comentariu privind atenţionarea de a nu exagera cu disponibilizările de personal.
"Reprezentanţii companiilor E.ON din România au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Economiei, în cadrul cărora a fost abordat şi subiectul situaţiei ocupării forţei de muncă din România", potrivit grupului german.
E.ON menţionează că va continua procesul de optimizare a activităţilor inclusiv prin "optimizarea structurii organizaţionale, în principal în cadrul companiilor de distribuţie".
"În urma consultărilor cu sindicatele, partenerii noştri sociali, am hotărât prelungirea programelor de plecare voluntară şi de pensionare anticipată. În acest sens au fost elaborate pachete ample şi atractive de beneficii pentru acei angajaţi care doresc să plece prin aceste programe", a declarat directoprul general adjunct al E.ON România Marc-Daniel Buck.
Pe de altă parte, E.ON a anunţat marţi că ar putea opera disponibilizări în masă, din cauza deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a reduce cu 3% preţul gazelor naturale livrate populaţiei la 1 mai.