"Sunt giganţi care găsesc artificii legale. ANRE îi este greu să se lupte cu ei. Trebuie revizuite legile gazelor şi petrolului, care permit răstălmăciri, iar în prezent lucrăm la modificarea şi completarea Legii gazelor", a afirmat Lificiu.
El a menţionat că se referă la grupul german E.ON, grupul franco-belgian GDF Suez "şi la alţii".
Lificiu este audiat, marţi, de deputaţii din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Cameră.
"Am luat decizia de a vă invita aici în urma a numeroase petiţii şi memorii adresate Comisiei cu privire la modul de stabilire a preţului la gaze şi a înregistrării consumului de gaze", a declarat preşedintele Comisiei, Ioan Stan, la începutul audierilor.
Companiile fac discriminări între consumatorii români şi cei din alte state, a susţinut Lificiu.
"ANRE primeşte anual miii de petiţii, iar circa 30% din petenţi au dreptate, ceea ce ne îngrijorează. E.ON, GDF şi alţii discriminează consumatorul român. Aceşti giganţi se poartă altfel cu un consumator român şi altfel cu unul din Germania. Le-am spus să înceteze de îndată acest abuz, şi mă refer aici la modul de întrerupere a alimentării", a spus Lificiu.
ANRE a început, săptămâna trecută, controale pe fond la companiile de producţie, transport, distribuţie şi furnizare gazelor, pentru a verifica dacă sunt corecte costurile prezentate de companii.
"De o săptămână a început controlul la Romgaz şi va dura 14 zile. Urmează Petrom, apoi Transgaz şi distribuitorii", a spus Lificiu.
ANRE a redus preţul gazelor cu 3% la 1 mai. Anul trecut, preţul gazelor a crescut cu 21%, iar distribuitorii solicită ANRE să opereze majorări de tarife şi în 2009.
E.ON este proprietarul fostului distribuitor de gaze Distrigaz Nord, iar GDF Suez controlează celălalt mare distribuitor local, Distrigaz Sud.