"Împrumutul de la Uniunea Europeană este destinat finanţării deficitului bugetar. Astăzi, deficitul bugetar este numai pe investiţii şi aşa dorim să fie în continuare. Adică aceşti bani pe care îi împrumutăm sunt în fapt meniţi să menţină locurile de muncă ale românilor, să creeze noi locuri de muncă prin sprijinirea masivă a investiţiilor publice masive în infrastructură, transport, sănătate", a subliniat Boc.
Întrebat dacă banii împrumutaţi de la UE nu vor merge, în nici un caz, către salarii şi pensii, Boc a explicat: "Repet, merg pe investiţii. Astăzi ei merg pe investiţii, aşa sunt prevăzuţi în bugetul de stat. Şi să ne ajute Dumnezeu să nu fim nevoiţi vreodată să modificăm această strategie pe care o avem".
Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că banii primiţi de la CE în contextul împrumutului extern sunt pentru balanţa de plăţi, care susţine deficitul bugetar, fiind decizia suverană a Guvernului ce destinaţie dă acestor fonduri, a căror primă tranşă va veni la începutul lunii iunie.
Întrebat despre posibilitatea ca banii de la Comisia Europeană să fie folosiţi pentru salarii şi pensii, Geoană a precizat: "Banii de la Comisia Europeană vin pentru balanţa de plăţi a României, care susţine deficitul bugetar pe care îl avem. În interiorul acestei sume, este decizia suverană a Guvernului României ce destinaţie dă acestor bani".
"În acest moment este important, în primul rând, să primim aceşti bani (de la Comisia Europeană, n.r.) Eu aştept cu încredere o decizie în board-ul FMI în această seară, ora Bucureştiului. Dacă lucrurile merg bine, vom putea să avem banii europeni undeva la început de iunie - prima tranşă a banilor europeni. În clipa în care banii aceştia intră, vom putea să discutăm cu privire la destinaţia lor", a dăugat Geoană.
Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD ajungând la 19,95 miliarde euro.
Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde euro obţinut de la Comisia Europeană va fi în valoare de 1,5 miliarde euro şi va intra în România la finele lunii iunie, cel târziu în primele zile din iulie, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina.
Comisia Europeană a propus pe 21 aprilie Consiliului European acordarea împrumutului pentru România, propunere care figurează pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe comunitari programată pentru marţi, 5 mai.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul stand-by pentru ca România să atenueze efectele unei scăderi bruşte a intrărilor de capital, ca rezultat al crizei financiare internaţionale, iar 4,9 miliarde de euro vor fi disponibile imediat.