"Recâştigarea respectului internaţional de către România nu poate fi realizată decât de un nou preşedinte, deoarece Traian Băsescu şi-a epuizat resursele de credibilitate în plan internaţional. Ca atare, îi recomandăm preşedintelui în funcţie să nu mai candideze pentru un nou mandat", se arată în raportul "Influenţa României în Uniunea Europeană: rezultate şi perspective", realizat de Institutul Ovidiu Şincai.
Potrivit documentului, neparticiparea lui Traian Băsescu la competiţia electorală prezidenţială va oferi României şansa unei normalizări a vieţii politice.
"Absenţa din competiţia electorală prezidenţială a lui Traian Băsescu va oferi societăţii româneşti oportunitatea de a alege între mai multe proiecte pozitive, îndreptate spre viitor, evitându-se astfel polarizarea cetăţenilor între susţinătorii actualului preşedinte şi adversarii săi", se mai arată în raport.
Directorul coordonator al Institutului Ovidiu Şincai, Adrian Severin, a susţinut că una dintre cauzele scăderii influenţei preşedintelui Traian Băsescu pe plan european a fost declaraţia acestuia referitoare la situaţia din Republica Moldova, pe care a susţinut-o în Parlament.
"În momentul în care noi ne chinuam să înlăturăm orice bănuieli în legătură cu implicarea României în evenimentele violente de la Chişinău, într-un moment în care credeam că lipsa noastră de influenţă conduce la abandonarea noastră în faţa unei insulte, a unei agresiuni din punct de vedere juridic la adresa cetăţenilor noştri, mă refer la momentul vizelor, exact în acel moment, din raţiuni pur electorale, preşedintele vine şi face o mare declaraţie în faţa Parlamentului, care pune gaz pe foc. (...) Atât timp cât Traian Băsescu va conduce România, influenţa României în UE va avea de suferit", a mai spus Severin.
De asemenea, el a apreciat că relaţia conflictuală dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi transformarea premierului Emil Boc într-un "fel de simplu purtător de cuvânt al preşedintelui" au dus la scăderea influenţei lui Traian Băsescu pe plan european.
Primul-ministru, care are interlocutori acolo (în Consiliul European – n.r.) şi care are un rol constituţional limpede, a devenit un fel de simplu purtător de cuvânt al preşedintelui, atunci când i s-a dat cuvântul. A devenit o funcţie lipsită de conţinut. Ceea ce, din nou, a dus la scădereaa credibilităţii noastre. Este inadmisibil ca şeful Guvernului României să fie tratat în UE ca o simplă cutie de rezonanţă a vocii prezidenţiale", a adăugat directorul coordonator al Institutului Ovidiu Şincai.