Întrebat cum comentează acţiunile de protest anunţate de sindicaliştii din Educaţie, Marian Sârbu a declarat că a discutat despre acest lucru şi cu omologul spaniol, Celestino Corbacho, care i-a spus că şi în Spania dialogul social are un rol fundamental.
"Cred că soluţia problemelor lor (a cadrelor didactice – n.r.) va fi posibilă tot prin dialog social. Cred că dacă nu vor reveni la sentimente mai bune, cei care vor avea de suferit vor fi elevii şi părinţii", a mai spus ministrul Marian Sârbu.
Liderii de sindicat din Educaţie s-au întâlnit, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor, la sediul Ministerului Educaţiei. Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.
După câteva ore de dezbateri, o parte dintre liderii de sindicat au susţinut că menţin decizia de organziare a grevei marţi, în ziua în care este programată teza cu subiect unic la Limba română.
Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.
Potrivit sindicaliştilor, greva generală în zilele când sunt programate tezele cu subiect unic va duce la blocarea anului şcolar, deoarece elevii nu vor avea situaţia şcolară încheiată şi nu vor putea fi admişi la liceu.