Ministrul Muncii şi Imigraţiei din Spania, Celestino Corbacho, a declarat că nu sunt şanse ca cetăţenii români să-şi găsească un loc de muncă în Spania.
Celestino Corbacho a spus, însă, că autorităţile spaniole nu au ca obiectiv plecarea românilor din Spania şi consideră că dacă economia României se va relansa, comunitatea de români din Spania va continua să fie una la fel de importantă.
"Şi Spania a trecut printr-o etapă similară însă nu toţi s-au întors pentru că au prins rădăcini în ţările în care au plecat", a explicat ministrul spaniol.
Corbacho a precizat că, numai în ultimul an, au dispărut de pe piaţa muncii 1,3 milioane de locuri de muncă (70 la sută dintre acestea din domeniul construcţiilor), rata şomajului ajungând la 17,4 la sută.
"Dată fiind această situaţie generalizată de criză, trebuie să ţinem cont şi de faptul că cetăţenii au redus consumul, acest lucru resimţindu-se şi la nivelul vânzărilor. În cadrul acestui fenomen global, sectorul cel mai afectat este cel al construcţiilor", a declarat Corbacho.
Demnitarul spaniol a arătat că Guvernul din Spania a luat peste 100 de măsuri pentru redresarea economică şi au fost alocate importante resurse financiare, în acest moment fiind aplanată dispariţia locurilor de muncă.
Directorul general de la Inspecţia Muncii şi Securităţii Sociale din Spania, Raimundo Aragon, a declarat că în acest an activităţile vor creşte cu 30 la sută pentru a ţine sub control sectoarele afectate de economia nereglementată.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, luni, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă. Reprezentanţii celor două state au mai semnat, luni, şi două memorandumuri de înţelegere, între Inspecţia Muncii din România şi cea din Spania, respectiv între agenţiile de ocupare din cele două ţări.
Ministrul spaniol, Celestino Corbacho, a spus că în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi legal 718.000 de români, fiind prima comunitate nonspaniolă, ca număr şi ca importanţă. Din numărul total de rezidenţi, 254.000 cotizează la sistemul de asigurări sociale.
De asemenea, cei mai mulţi români din Spania lucrează în domeniul serviciilor (43 la sută), în agricultură (24 la sută), construcţii (23 la sută), industrie (10 la sută).
Potrivit datelor înregistrate de autorităţile spaniole, 70.000 dintre românii înregistraţi legal sunt şomeri, doar 41.000 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Celestino Corbacho a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania este de 850 de euro pe lună şi se poate acorda pe o perioadă de cel mult doi ani, în funcţie de perioada în care a cotizat persoana respectivă.