Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că îşi asumă, împreună cu clasa politică, eroarea promulgării Legii salarizării cadrelor didactice, considerând că disputa dintre sindicatele profesorilor şi părinţi şi copii trebuie "mutată" între profesori şi politicieni.
Şeful statului a spus că acţiunile de protest anunţate de cadrele didactice sunt rezultatul unei decizii a clasei politice şi nu al unor decizii ale elevilor şi părinţilor.
"Apreciez că discuţiile, disputa între sindicatele profesorilor şi elevi şi părinţi pe de altă parte este inutilă, această dispută trebuie mutată, dacă tot trebuie să existe, între profesori şi politicieni. Inclusiv eu am promulgat legea salarizării cadrelor didactice şi îmi asum alături de clasa politică eroarea acestui act", a declarat şeful statului.
Băsescu a apreciat că elevii şi studenţii nu trebuie transformaţi în "victimele actualei crize economice şi globale".
"Avem cu toţii datoria să-i protejăm şi, poate, în primul rând profesorii sunt cei care trebuie să-i protejeze pe copii. Rugămintea mea este să nu se transfome dreptul constituţional la grevă într-un drept de a afecta negativ vieţile a sute de mii de copii", a continuat şeful statului.
El a adăugat că prioritatea majoră trebuie să fie legată de pornirea economiei reale, care este singura sursă pentru creşterea salariilor şi pensiilor.
"Îmi asum, alături de toată clasă politică, responsabilitatea erorii de a promulga legea creşterii salariilor în educaţie, în condiţiile în care dascălii merită un salariu mai mare, dar noi nu am avut capacitatea să anticipăm efectele crizei economice. Vă aduc aminte că în decembrie prognoza oficială pentru anul 2009 era de creştere economică între trei la şase procente. Cred că obligaţia noastră a tuturor este să ne adaptăm la realitate", a spus Băsescu.
El a dat asigurări că ar fi avut toată dorinţa ca legea să fie aplicată, dar a precizat că, la momentul la care actul a fost promulgat, nimeni nu anticipa evoluţiile legate de criza economică.
Liderii de sindicat din Educaţie s-au întâlnit, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor. Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.
Reprezentanţii celor patru sindicate au anunţat, cu câteva ore înaintea întâlnirii de joi cu preşedintele Traian Băsescu, că boicotează teza, care ar urma să fie susţinută de peste 420.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, ameninţând că, în absenţa unui răspuns corespunzător din partea Guvernului, acţiuni similare vor fi organizate şi în zilele de 13 şi 21 mai, când sunt programate tezele la Matematică şi Istorie sau Geografie.
Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, luni, că ministrul Gheorghe Pogea nu a promis cadrelor didactice "nimic concret" şi că, astfel, sindicaliştii menţin decizia privind organizarea grevei.
"Ministrul Pogea a ţinut o prelegere de economie foarte bună despre situaţia actuală a României, dar nu a promis nimic concret. Nu s-a pus problema reducerii salariilor şi s-a spus că ar putea exista o posibilă creştere după aplicarea legii unice a bugetarilor, adică din 2010", a spus Ciosu.
Guvernanţii nu au dat asigurări nici în ceea ce priveşte aplicarea Legii 221/2008, aceasta putând să fie aplicată numai atunci când economia se va redresa, a mai spus Ciosu.
Astfel, marţi, toate cadrele didactice şi nedidactice vor organiza grevă, inclusiv în unităţile unde nu sunt sindicalişti. "În opinia mea, toţi ar trebui sa intre, marţi, în grevă, pentru că revendicările noastre vizează toţi salariaţii din învaţământ", a afirmat Ciosu.
Referitor la declaraţiile părinţilor care au anunţat că vor da în judecată profesorii dacă nu se vor prezenta la teza cu subiect unic la Limba română, reprezentantul FEN a spus că "este dreptul lor să acţioneze în instanţă, dar să nu uite că, în 2005, profesorii au ieşit în strada pentru revendicări ale elevilor".