Preşedintele Băsescu a declarat, luni, referitor la anunţul CE de declanşare a procedurii de deficit excesiv în cazul României, că bugetul de stat are dificultăţi în momentul de faţă să asigure cheltuielile la care s-a angajat şi că Ministerul de Finanţe se împrumută frecvent pentru a le acoperi.
Băsescu a spus că ştirea precedată de anunţul făcut de comisarul european Almunia arată "realitatea crudă şi dureroasă" a bugetului de stat din acest an şi poate avea relevanţă şi pentru profesori, magistraţi şi funcţionari publici.
"Vreau să anunţ public că bugetul de stat al României are dificultăţi în momentul de faţă să asigure cheltuielile la care s-a angajat. Ministerul Finanţelor face împrumuturi frecvent pentru a acoperi cheltuielile curente", a spus Băsescu.
El a apreciat că în aceste condiţii "a presa asupra bugetului de stat este un lucru care nu duce nicăieri".
"Acest risc, pe care îl ştim cu toţii, încă de la preluarea mandatului de către actualul Guvern a fost, din păcate, confirmat: Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României ", a spus Băsescu.
El a apreciat că "interesul naţional reclamă ca fiecare persoană să fie conştientă de dificultatea acestui an - şi profesorii, şi magistraţii şi politicenii şi funcţionarii - toate categoriile care văd Bugetul ca pe o zonă care poate fi presată la nesfârşit".
Şeful statului a spus că ar fi o dovadă de responsabilitate din partea tuturor înţelegerea faptului că situaţia de criză poate fi depăşită prin solidaritate şi prin capacitatea de a privi realist la resursele publice existente.
Comisia Europeană (CE) va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România, a declarat, luni, comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia.
Procedurile de deficit excesiv vizează, prin recomandări precise, aducerea deficitului sub pragul de 3% prevăzut în Pactul European de Stabilitate.
În cazurile de încălcare foarte gravă a acestei prevederi se poate ajunge chiar la sancţiuni financiare împotriva statelor în cauză.
Comisia a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB, potrivit datelor prezentate luni de Executivul Uniunii Europene.