Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că cele 33 de probe care au ajuns până duminică la Institutul Cantacuzino, cele mai multe de la persoane care s-au întors din zone unde a fost confirmat noul tip de grupă, sunt negative.
"Vom primi reactivii pentru ca, în cazul în care ar apărea (cazuri de infectare cu noul tip de gripă - n.r.), să poată fi pus diagnosticul în România, pentru a fi luate măsurile ce se impun. Tulpina izolată va fi trimisă însă la laboratoarele de la Londra", a spus Bazac.
Demnitarul a adăugat că această ameninţare cu noul tip de gripă trebuie tratată cu toată seriozitatea.
"Nu este o problemă a unui ministru, nu este o problemă a unei singure persoane, este o problemă în care se implică toate guvernele, toate statele, la nivel mondial", a adăugat Bazac.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că România are pregătit laboratorul de identificare a noului tip de gripă, la Institutul Cantacuzino, unde există Centrul Naţional de Referinţă pentru gripă, recunoscut la nivel european.
Bazac a mai spus că există capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală, stocul, actualizat duminică, fiind suficient pentru situaţia actuală, în prezent neexistând suspiciuni de îmbolnăviri cu noul tip de gripă AH1N1.
"În prezent avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală. Este un stoc actualizat astăzi (duminică - n.r.), suficient pentru situaţia actuală. Evident, dacă va fi necesar, vom creşte această rezervă. Mai mult, România are capacitatea de a demara producţia de vaccind în trei luni de la izolarea tulpinii. Aş putea spune, de asemenea, că România este una din cele opt ţări europene care au capacitatea de a crea vaccin antigripal, celelalte ţări fiind Franţa, Marea Britanie, Olanda, Elveţia, Italia, Germania şi Ungaria", a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ultimelor date ale Centrului Naţional de Boli Transmisibile, nu există suspiciuni de îmbolnăvire cu virusul AH1N1.
Demnitarul a adăugat că, în ultima şedinţă, Ministerul Sănătăţii a dispus alocarea unui stoc de antivirale pentru 10.000 de persoane din categorii cu grad ridicat de expunere, precum cadrele medicale şi personalul diplomatic din zonele afectate.
Măsura vine în completarea distribuţiei de medicaţie specifică direcţionată către nouă spitale de boli infecţioase din ţară, care s-a încheiat sâmbătă, a menţionat Bazac.
Totodată, Bazac a susţinut că din 2 mai a fost dispusă ca măsură suplimentară organizarea serviciului de permanenţă, 24 de ore din 24, la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul de Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că, în perioada următoare, va fi iniţiată o campanie de informare a populaţiei, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi în cazul apariţiei simptomelor.
În acest sens, luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru a stabili forma pe care această campanie o poate lua pentru a preveni apariţia îmbolnăvirilor.
De asemenea, informarea populaţiei privind noul tip de gripă va avea loc prin scrisori, care vor ajunge la fiecare familie din România, măsura fiind luată în cadrul întâlnirii miniştrilor Sănătăţii, de la Luxemburg, a adăugat Bazac.
Până în prezent s-au întors în ţară din zonele unde a fost confirmat noul tip de grupă AH1N1 (gripă porcină) 30 de români, penru care s-au făcut testări la Institutul Cantacuzino. Alţi trei români în cazul cărora existau suspiciuni de infectare cu noul tip de virus gripal au fost testaţi, deşi nu veneau din zone unde fusese confirmată maladia. Toate testele au fost negative.
Bilanţul gripei porcine în Mexic, considerat focarul virusului AH1N1, a atins, sâmbătă, 454 de cazuri confirmate, iar numărul morţilor a ajuns la 19.