"În prezent, Institutul Cantacuzino poate produce peste două milioane de doze de vaccin antigripal, dar dacă se impune avem posibilitatea să înfiolăm, la nivel naţional, şapte milioane de doze. România are capacitatea, prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul în trei luni de la izolarea tulpinii la nivel internaţional. Este un atu pe care îl avem în ţară şi care lipseşte multor altor state europene", a declarat ministrul Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.
El a precizat totodată că faptul că poate fi fabricat vaccin în România repede şi în cantităţi însemnate ar putea contribui mult la reducerea răspândirii virusului la nivel naţional, dacă şi când se va ajunge într-o astfel de situaţie. Ministrul a mai spus că astfel autorităţile române nu ar fi nevoite să apeleze doar la importuri.
Demnitarul a adăugat că, în 20 mai, ţările autorizate să producă vaccin, printre care şi România, vor primi modelul de vaccin, după care s-ar putea trece la producţie.
După estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), primele doze ar putea apărea pe piaţă în luna septembrie a acestui an.
"Până atunci, suntem pregătiţi şi pentru situaţia în care acest virus apare. În prezent, Ministerul Sănătăţii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicaţie antivirală. Este un stoc actualizat, suficient pentru situaţia actuală şi mai putem cumpăra antiviral dacă e cazul", a mai spus ministrul Sănătăţii.
În prezent nu există niciun vaccin preventiv împotriva noului virus gripal AH1N1 (gripa porcină).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a crescut gradul de alertă medicală la nivelul 5, care arată că o pandemie de gripă cu noul tip de grupă este "iminentă".