Potrivit directorul Aeroportului Băneasa, camera de termodetecţe, care monitorizează temperatura corpului uman, va fi instalată până luni şi va fi menţinută în funcţiune până la ridicarea măsurilor de securitate luate pentru supravegherea şi controlul gripei AH1N1.
Mladin a precizat că instituţia pe care o conduce va primi camera de termodetecţie "ca donaţie".
"Considerăm că e un lucru bun şi îl facem pe plan local. Va fi o donaţie, pe perioadă determinată, de la o firmă privată. Încercăm să o punem în funcţiune până luni", a mai spus Ştefan Mladin.
Noul virus gripal A(H1N1), descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume. În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, netransmiţându-se prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător.
Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane. Medicii recomandă evitarea automedicaţiei, a contactelor strânse, a aglomeraţiilor şi respectarea regulilor de igienă.
Comitetul de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS) a lansat, joi, un apel ca toate persoanele care au fost în ţările afectate de circulaţia noii tulpini de virus gripal şi care prezintă febră de 39-40 de grade şi simptome respiratorii să meargă urgent în orice secţie de infecţioase.
Totodată, Comitetul a anunţat, joi, că nu există niciun caz de îmbolnăvire cu noua tulpină de virus, denumită ulterior de tip A H1N1, în România.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a prezentat, joi, la Luxemburg, măsurilor luate de România pentru supravegherea şi controlul gripei AH1N1, în conformitate cu reglementările europene, dar şi propuneri concrete privind utilizarea informaţiilor referitoare la infecţia cu noul virus gripal.
Monitorizarea călătorilor care vin din zone în care au fost înregistrate cazuri de gripă porcină, organizarea unor reţele de supraveghere, precum şi suplimentarea stocurilor de medicamente reprezintă unele dintre măsurile incluse în strategia de combatere a epidemiei, adoptată, marţi, de Guvern.