Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statul asigură minim 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar -proiect Preşedinţie

Joi, 30 Aprilie 2009 (18:16:31)
Poiectul legii învăţământului preuniversitar propus de Preşedinţie prevede că statul asigură minimum şase la sută din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar şi reglementează stuctura acestui nivel de pregătire centrată pe formarea şi evaluarea competenţelor.

În proiectul de lege privind învăţământul, elaborat de Comisia Miclea, se arată că învăţământul preuniversitar se centrează pe formarea şi evaluarea competenţelor.

La nivelul educaţiei timpurii, centrarea este pe dezvoltarea competenţelor emoţionale, cognitive şi sociale şi pe intervenţia precoce pentru remedierea rapidă a deficienţelor de dezvoltare, se arată în proiect.

La nivelul învăţământului obligatoriu, educaţia ţinteşte cele opt categorii de competenţe cheie, aşa cum sunt ele agreate şi la nivel european.

Disciplina "Tehnologia informaţiei şi comunicării" devine obligatorie din clasa a V-a, potrivit proiectului.

Totodată, în proiect se arată că învăţământul liceal se centrează pe dezvoltarea şi evaluarea competenţelor cheie dobândite în învăţământul obligatoriu şi pe formarea competenţelor specifice, în funcţie de filieră şi profil.

Comisia Miclea propune în proiect reorganizarea nivelurile de învăţământ, aşa cum se prevede în raportul "România educaţiei, România cercetării", şi crearea cadrului pentru consorţiile şcolare. Astfel, proiectul prevede înfiinţarea consorţiile şcolare, pentru gestionarea fluctuaţiilor de personal didactic şi lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor.

Clasa pregătitoare devine obligatorie şi intră în structura învăţământului de bază (clasă pregătitoare - clasa a IX-a). Liceul (clasele X-XII) este generalizat şi gratuit, potrivit proiectului.

De asemenea, proiectul prevede că liceele au autonomie în organizarea admiterii. În acesta sunt specificate clar finalităţile fiecărui nivel de învăţământ.

Preşedintele Traian Băsescu i-a anunţat pe sindicaliştii din educaţie, la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, că au fost finalizate trei proiectele de lege privind învăţământul, de către Comisia Miclea, pe care şi le asumă.

Băsescu a menţionat că au fost elaborate trei proiecte de legi de către o parte a membrilor Comisiei Miclea, împreună cu o serie de tehnicieni. Preşedintele a spus că aceste documente vor deveni cu adevărat proiecte de legi când Guvernul va avea propriul punct de vedere asupra lor, menţionând însă că actele trebuie lansate în dezbatere publică.

Preşedintele Băsescu a precizat că evaluarea făcută de Comisia Miclea asupra sistemului de învăţământ, Pactul pentru educaţie şi Strategia pentru reforma educaţiei au fost concretizare în trei proiecte de legi: o lege cadru a învăţământului continuu, o lege a învăţământului preuniversitar şi o lege a învăţământului universitar.

"Nu vă cer să vă pronunţaţi asupra lor, nici eu nu mă pot pronunţa", le-a spus Băsescu sindicaliştilor. El a ţinut să adauge că respectivele proiecte de legi i-au plăcut.

"Mi le asum, ca rezultat al Comisiei", a spus Băsescu, precizând că aceste acte nu vor dobândi calitate oficială până când Guvernul nu se va pronunţa asupra lor.

Băsescu şi-a exprimat de asemenea dorinţa ca membrii Guvernului să continue să coopereze cu cei care au lucrat la elaborarea proiectelor. Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, acest moment reprezintă o încheiere a mandatului pe care şi l-a asumat legat de învăţământ, atât cât poate face şeful statului din acest punct de vedere.

De asemenea, preşedintele Băsescu a declarat, la începutul întâlnirii cu sindicatele, că înţelege faptul că acestea pun sub semnul întrebării Strategia pentru Educaţie, dat fiind că nu a fost respectată condiţia privind creşterea salariilor cadrelor didactice.

Întâlnirea a avut loc după ce sindicatele din Educaţie au anunţat că organizează grevă, marţi, când este programată teza unică la Limba şi literatura română. Greva generală va începe marţi şi se va derula în toate zilele în care sunt teze cu subiect unic.

Tot joi, liderii sindicali din învăţământ au anunţat că nu mai susţin Strategia pentru Educaţie şi Cercetare asumată de federaţiile sindicale prin acordul din 24 octombrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul asigură minim 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar -proiect Preşedinţie.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statul asigură minim 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului preuniversitar -proiect Preşedinţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei