În cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, derulată la nivel mondial în perioada martie-mai 2009, vor participa peste 100.000 de copii din cele 530 de şcoli din România înscrise, aceştia alăturându-se celor 10 de milioane de participanţi din lume pentru a transmite mesajul importanţei educaţiei, precizează reprezentanţii organizaţiei într-un comunicat de joi.
Ediţia din acest an a campaniei se derulează sub sloganul "Cărţi deschise, uşi deschise" şi îşi propune să lupte pentru respectarea universală a dreptului de a învăţa să scrii şi să citeşti la orice vârstă.
Potrivit organziaţiei "Salvaţi Copiii", în România, 53 la sută dintre adolescenţi au dificultăţi de citire şi înţelegere a unui text. Raportul anual privind progresele înregistrate în educaţie şi formare, dat publicităţii de Comisia Europeană în 2008, arată că analfabetismul funcţional în România este în continuă creştere, în timp ce rata analfabetismului clasic atinge un nivel de circa doi la sută.
Organizaţia nonguvernametală atrage atenţia că rata abandonului şcolar s-a triplat din anul 2000 până în 2007, iar peste 500.000 de persoane sunt analfabete, 76 la sută dintre acestea provenind din mediul rural.
La nivel mondial, conform celui mai recent raport publicat de Institutul de Statistică al UNESCO, referitor la intervalul 2007-2008, există peste 774 de milioane de adulţi şi 75 de milioane de copii care nu ştiu să scrie şi să citească iar peste 64 la sută dintre adulţii analfabeţi sunt femei.
Evenimentul central al campaniei naţionale, intitulat sugestiv "Lecţia de Citire", va avea loc în 12 mai şi va reuni aproximativ 200 de persoane: copii, profesori, părinţi, personalităţi, precum şi autorităţi şi reprezentanţi ai clasei politice.
Mai multe personalităţi au fost invitate să promoveze valoarea educaţiei prin propriile mărturisiri, ce vor fi puse laolaltă în ediţia naţională a" Cărţii de Citire", autorii acesteia urmând să dea startul la lectură citindu-şi propriile poveşti despre educaţie.