Comitetul de Coordonare de la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a reunit din nou, joi, pentru a analiza datele epidemiologice recente de la nivel internaţional referitoare la cazurile de îmbolnăvire prin gripa umană cu noua tulpină de virus, având în vedere că OMS a decis trecerea la faza 5 de alertă. Acest lucru înseamnă că acelaşi virus identificat a produs epidemii la nivel de comunitate în cel puţin două ţări dintr-o regiune OMS.
Conform reglementărilor OMS, Ministerul Sănătăţii a distribuit o cantitate de medicamente antivirale, suficientă pentru tratamentul a mii de cazuri, către nouă spitale de boli infecţioase, respectiv, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş" şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.dr. Matei Balş", ambele din Capitală, şi către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare: Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov şi Constanţa.
Comitetul a recomandat din nou populaţiei, respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini. Totodată, în caz de tuse sau strănut, se recomandă folosirea manşetei sau a umărului în locul batistei şi evitarea automedicaţiei. O altă recomandare vizează evitarea călătoriilor în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic).
În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.
Potrviit specialiştilor, gripa umană cu noua tulpină de virus nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu noua tulpină de virus sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite.
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru acoperirea atât a gurii cât şi a nasului (inclusiv la domiciliu), anunţarea imediată a medicului de familie, iar în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, trebuie să se prezinte de urgenţă la Camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţie de boli infecţioase).
O echipă condusă de ministrul Sănătăţii Ion Bazac va participa, la Luxemburg, la întâlnirea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene privind gripa porcină, unde va fi prezentată şi strategia României în cazul unei eventuale pandemii.
Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, membru al echipei care va pleca la Luxemburg, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că pentru întâlnire a fost pregătit un amplu material care cuprinde strategia României în acest caz şi primele măsuri luate de Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea şi controlul a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină.
În plus, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, va vorbi despre implementarea recomandărilor OMS, despre rezerva strategică de antivirale, pregătirea punctelor medicale din aeroporturi şi a spitalelor pentru evantuale cazuri.
Fiecare participant la reuniune va primi planul-cadru de măsuri în situaţia creată de noile cazuri de gripă, a explicat Molnar.
Gripa porcină, care ar fi provocat moartea a circa 160 de persoane în Mexic, continuă să se extindă, miercuri înregistrându-se primul mort în Statele Unite şi primele cazuri suspecte în Germania, cărora li se adaugă noi cazuri în zona Pacificului, în Noua Zeelandă şi Australia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu are cunoştinţă despre nici un caz în care "o persoană să fi fost contaminată direct de la porci" cu virusul gripei porcine, a declarat, miercuri, directorul adjunct al OMS, Keiji Fukuda.