Executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că subvenţiile pentru exploatarea irigaţiilor vor fi acordate şi federaţiilor care au încheiat contracte până la 30 aprilie 2009, nu doar pentru contractele semnate până la 30 noiembrie 2008, conform legii în vigoare, iar costurile de racordare a pompelor la reţelele electrice vor fi acoperite de la bugetul de stat.
"Pentru creşterea suprafeţelor contractate pentru irigaţii în 2009 şi acordarea de sprijin nediscriminatoriu tuturor organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii care nu au încheiat contracte până la 30 noiembrie 2008 se propune ca pentru sezonul de irigaţii al acestui an termenul de plată a contribuţiei proprii la tariful anual să fie 30 aprilie 2009. De asemenea, se propune să se suporte de la bugetul de stat cheltuielile asimilate investiţiilor pentru racordarea staţiilor de pompare la reţele electrice de interes public", se arată în ordonanţa aprobată de Guvern.
Sprijinul este justificat prin faptul că lipsa unor astfel de măsuri destinate utilizatorilor de apă pentru irigaţii va determina neexecutarea sau executarea cu întârziere a lucrărilor pentru livrarea apei de irigaţii "în perioadele de secetă prognozate pentru anul 2009".
"Ca efect al crizei economico-financiare, mulţi beneficiari ai serviciilor de irigaţii nu pot suprta costurile acestora, astfel că renunţă la irigarea culturilor în condiţiile în care se prognozează că anul 2009 va fi secetos", se arată în document.
Legislaţia în vigoare prevede că răspunderea pentru exploatarea, întreţinerea şi reparaţia amenajărilor de îmbunătăţiri funciare revine în principal proprietarilor de teren constituiţi în organizaţii, respectiv Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţilor Funciare şi altor furnizori de apă pentru irigaţii.
Conform datelor oficiale, din totalul de 408 organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, care gestionează o suprafaţă de circa un milion hectare, numai 306 au încheiat contracte până la 30 noiembrie 2008, pentru 494,2 mii hectare.
Guvernul consideră că neacordarea sprijinului financiar va duce la scăderea producţiei agricole, la plata de despăgubiri pentru culturi afectate de secetă şi la nerealizarea obiectivelor stabilite prin programul de guvernare.
Cheltuielile aferente sprijinului financiar sunt estimate la 1,2 milioane lei pentru 2009 şi la 6 milioane lei pentru următorii cinci ani.