Prim-vicepreşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Ion Molea, a declarat, la finalziarea protestelor feroviarilor, că reprezentanţii Ministerului Transporturilor le-au comunicat reluarea discuţiilor cu Radu Berceanu, în aproximativ o săptămână.
În funcţie de rezultatul acestor discuţii, feroviarii urmează să decidă asupra acţiunilor de protest.
Protestele feroviarilor s-au încheiat, miercuri, la ora 14.00, conform programului, iar sindicaliştii au ajuns la Gara de Nord, de unde vor pleca spre casele lor.
Atmosfera în Gara de Nord este liniştită, nefiind înregistrate incidente.
Feroviarii au protestat, timp de două ore, de la 10.30 până la 12.30, în faţa Ministerului Transporturilor. Ulterior, ei au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Griviţei - strada Polizu - strada Buzeşti - Guvern, unde nu au avut voie să staţioneze. Liderii lor au depus un memoriu la Guvern.
La proteste au participat aproximativ 6.000 de persoane, aflate în ziua liberă, fără a perturba, astfel, traficul feroviar.
Preşedintele Federaţiei Mişcare -Comercial, Gheorghe Popa, a susţinut că subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, "a greşit" când a făcut, cu o zi în urmă, o conferinţă de presă fără să-i cheme pe sindicalişti la discuţii. "Trebuia să ne cheme ieri (marţi - n.r.) la discuţii, să ne spună de soluţia de a pensiona cei aproximativ 3.700 de salariaţi ai Căii Ferate, propunere pe care tot noi am înaintat-o, nu Ministerul Transporturilor. Dacă ne chemau şi semnam un protocol în acest sens, nu mai ieşeam astăzi în stradă", a declarat Popa
Sindicaliştii au arătat că singura soluţie de salvare a Căii Ferate şi pentru păstrarea locurilor demuncă este să iasă în stradă şi chiar să declanşeze greva.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat că susţine mitingul feroviarilor, acţiune care reprezintă un prim pas, Cartel Alfa urmând să organizeze, în aproximativ o lună, un miting de mare amploare în Bucureşti, la care îi aşteaptă şi pe feroviari.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor (MT) s-au declarat "surprinşi", marţi, că feroviarii ies în stradă şi au susţinut că le-au transmis sindicaliştilor variante pentru eficientizarea activităţii la CFR, nu un program privind disponibilizarea a 12.000 de persoane.
Preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR, Ion Molea, declara, săptămâna trecută, că după acţiunile de protest, la începutul lunii mai o delegaţie a sindicaliştilor CFR va expune aceste probleme şi la Bruxelles, la Comisia de Transporturi.
Molea preciza că nu se ia în calcul, pentru moment, o încetare a activităţii la calea ferată, aşteptând o rezolvare în urma discuţiilor de la Bruxelles.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara, săptămâna trecută, că protestatarii din cadrul CFR vor să primească "foarte multe subvenţii directe de la stat", investiţii de la buget, "iar după aceea să nu-i mai întrebe nimeni cum cheltuiesc aceşti bani", însă "în rest, dacă mai întârzie trenul, asta e!".
La CFR Călători sunt 16.986 angajaţi, la CFR Infrastructură sunt 28.045, iar la CFR Marfă - 17.863.
Programul de restructurare a sistemului feroviar trimis sindicaliştilor din CFR, în 20 martie, de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii prevede reducerea numărului de personal cu 12.139 pe întreg sistemul (5.949 la CFR Marfa şi filialele ei, 2.545 la CFR Călători şi filialele ei, 3.536 la CFR SA şi filialele ei, 109 la Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea Feroviară de Turism, Autoritatea Feroviară Română, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară).
Sindicaliştii CFR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) au purtat mai multe runde de discuţii de la anunţarea acestui program de restructurare, dar nu au ajuns la un punct comun.