"Nu au fost 25 de voturi nici pentru un aviz pozitiv, nici pentru un aviz negativ, astfel că am trimis Parlamentului părerea părţilor ca atare. Guvernul a fost de acord cu aceste coduri, la fel cum a fost de acord şi o parte din sindicate şi patronate, dar nu au fost întrunite 25 de voturi", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CES, Florian Costache.
Potrivit Legii 109/1997, actualizată, privind organizarea CES, Consiliul analizează ş avizează proiectele de hotărâri şi de ordonanţe ale Guvernului şi proiectele
de lege ce urmează a fi prezentate spre adoptare Parlamentului.
Iniţiatorii proiectelor de acte normative şi de programe şi strategii naţionale sau sectoriale au obligaţia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.
CES este format din 45 membri, iar dezbaterile în plen se desfăşoară în prezenţa a minimum 24 dintre aceştia.
În cazul în care nu se poate adopta o hotărâre a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate în plenul CES părţii care a sesizat acest organism, potrivit legii.
Şeful statului a insistat, miercurea trecută, asupra importanţei termenului de 15 mai pentru adoptarea codurilor, în special pentru cele civil şi penal, afirmând că acceptă principiile enunţate de ONG-uri în discuţia pe tema codurilor, însă că trebuie ca România să-şi îndeplinească angajamentele faţă de UE.
Totodată, în urmă cu o săptămână, vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate codurile civil şi penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă, iar codurile de procedură civilă şi penală să fie adoptate până în toamnă.
Pe de altă parte, membrii coaliţiei de ONG-uri "Opriţi Codurile!" au chemat în judecând, acuzând că Executivul a încălcat legea transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize. Instanţa a stabilit pentru 19 mai începerea procesului, dar coaliţia a cerut preschimbarea termenului.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că le-a propus reprezentanţilor coaliţiei "Opriţi codurile" ca timp de trei zile să poarte discuţii cu membrii celor două comisii parlamentare care lucrează la proiectele de coduri din domeniul justiţiei. Totodată, Băsescu a propus Coaliţiei o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.