Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii FNS Projust şi FNS Justiţia, federaţii reprezentative la nivel naţional ale personalului auxiliar de specialitate şi personalului conex din justiţie, informează, marţi, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC).
Predoiu a prezentat măsurile pe care MJLC le poate lua în această perioadă pentru rezolvarea revendicărilor formulate de Projust, astfel cum au fost stabilite în întâlnirea cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi cu secretarul de stat pentru buget din Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina, în prezenţa liderilor de sindicat Bogdan Hossu (Cartel Alfa) şi Ion Popescu (CNS Meridian).
În cadrul întâlnirii, Predoiu a prezentat soluţiile pentru plata orelor suplimentare din luna decembrie până la zi şi în continuare şi propunerile concrete pentru rezolvarea revendicărilor legate de stabilirea unui plafon unitar aplicabil magistraţilor şi personalului auxiliar în privinţa decontării chiriilor.
MJLC va sprijini participarea sindicatelor personalului auxiliar la lucrările grupului de lucru de pe lângă Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru elaborarea proiectului legii salarizării în sectorul bugetar, potrivit sursei citate.
Totodată, Predoiu s-a angajat să readucă în atenţia primului ministru şi a ministrului Finanţelor Publice problema diferenţierilor de salarizare în sectorul judiciar în privinţa sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică.
În acest context, Predoiu solicită personalului auxiliar acceptarea pachetului de soluţii avansate de minister în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor, "acestea fiind singurele posibile în acest moment, faţă de resursele limitate de buget ale ministerului în prezent".
De asemenea, ministrul a solicitat reprezentanţilor sindicali şi personalului auxiliar să manifeste "flexibilitate" pentru continuarea discuţiilor, precum şi reţinere şi responsabilitate faţă de declanşarea oricăror forme de protest, deoarece astfel de măsuri "nu pot crea prin ele însele resursele financiare pentru rezolvarea integrală a revendicărilor, singurul lor rezultat fiind numai perturbarea funcţionării justiţiei ca serviciu public".
Ministerul va transmite, marţi, o scrisoare celor doua federaţii naţionale sindicale ale personalului auxiliar şi conex cuprinzând posibilităţile legale de soluţionare propuse în cadrul întâlnirii din urmă cu zi, precum şi poziţia ministerului faţă de neîndeplinirea condiţiilor legale pentru declanşarea unei greve, având în vedere încheierea contractului colectiv de muncă.
"Projust" a adunat aproximativ 4.000 de semnături pentru începerea grevei de către personalul auxiliar din justiţie şi a notificat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) că va declanşa conflictul de muncă, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Ştefania Teleman, liderul Federaţiei.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că înţelege nemulţumirile personalului din sistemul judiciar însă că toată lumea va trebui, inevitabil, să înţeleagă că trebuie să existe o acordare între sfera juridică şi fenomenul economic actual.
În urmă cu o săptămână, Predoiu a apreciat că este nevoie de un dialog urgent între Executiv, Legislativ şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a se stabili modalitatea şi termenele de stingere a problemelor de salarizare acumulate în justiţiei în ultimii ani.
Angajaţii din personalul auxiliar al instanţelor au protestat, în aprilie, în mai multe oraşe din ţară, cerând plata sporurilor salariale conform deciziilor judecătoreşti obţinute în acest sens.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a comunicat sindicaliştilor din justiţie că cea de-a doua tranşă a drepturilor salariale restante nu poate fi plătită pentru că aceasta ar pune în pericol acordul încheiat de România cu Fondul Monetar.