Ca urmare a apariţiei cazurilor de gripă porcină la om, CMV a transmis personalului sanitar veterinar un set de şapte recomandări, care se referă la evitarea contactului cu porcine sau păsări în cazul în care manifestă stări febrile sau simptome respiratorii şi prezentarea la medicul de familie.
O altă recomandare se referă la acţiunile de identificare, examinare clinică, recoltări de probe în vederea examenelor de laborator sau vaccinările, la care sunt supuse porcinele şi păsările, care trebuie să fie efectuate cu echipamente de protecţie.
"Este obligatoriu ca personalul sanitar veterinar care efectuează aceste operaţiuni să poarte mănuşi de protecţie şi mască de protecţie a cavităţii bucale şi a cavităţilor nazale", se arată în comunicat.
CMV mai recomandă ca materialele de unică folosinţă utilizate să fie distruse conform legislaţiei în vigoare iar cele care necesită utilizare repetată să fie decontaminate prin mijloace adecvate, iar medicii veterinari să informeze proprietarii de animale asupra consecinţelor generate de gripa porcină şi să îi determine pe aceştia să anunţe orice îmbolnăvire cu semne respiratorii la porcinele sau păsările deţinute.
Totodată, medicii veterinari de liberă practică trebuie să anunţe medicul veterinar oficial despre orice suspiciune de gripă porcină, să colaboreze cu acesta în realizarea anchetei epidemiologice, iar probele recoltate de la porcine sau păsări în vederea examenelor de laborator să fie manipulate, ambalate, conservate şi transportate în maximă siguranţă către laboratoare.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a stabilit, luni, un set de zece măsuri pentru prevenirea apariţiei virusului de gripă porcină, printre care intensificarea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în gospodăriile populaţiei.
Setul de măsuri prevede asigurarea monitorizării permanente a acţiunilor ce fac obiectul sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje, asigurarea controlului preventiv pentru transporturile cu animale vii în Punctele de Inspecţie la Frontieră (PIF), precum şi informarea şi obligarea agenţilor economici, implicaţi în lanţul alimentar, să instituie măsurile preventive epidemiologice necesare diminuării până la eliminarea pericolului contaminării personalului sau a produselor.
De asemenea, ANSVSA recomandă şi asigurarea unui schimb de informaţii permanent cu structurile similare din alte state prin intermediul Punctului Focal al Autorităţii Europene de Sănătate Animală, a comunicării ANSVSA cu Consiliul ştiinţific, dar şi a comunicării între membrii Consiliului.
În setul de măsuri a mai fost cuprinsă asigurarea capacităţii analitice, monitorizarea sistemului TRACES (sistem informatic pentru înregistrarea, validarea şi controlarea documentelor veterinare), verificarea şi intensificarea măsurilor de biosecuritate şi a supravegherii sanitare veterinare în exploataţiile comerciale şi în gospodăriile populaţiei, precum şi informarea permanentă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea a precizat, luni, că din informaţiile primite, Mexicul nu a avut comerţ direct cu România de animale vii.
Totodată, reprezentanţii ANSVSA au precizat că virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne sau produse din carne, ci doar pe cale aerogenă, de la animal la om sau de la om la om.
Ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat, luni, după întrunirea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că Guvernul va aproba, în şedinţa de marţi, un plan de măsuri pentru prevenirea gripei porcine, în acest moment toate instituţiile responsabile aplicând măsurile recomandate de Comisia Europeană.
Nica a precizat că au fost luate măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii, arătând că, de luni dimineaţă, toate instituţiile aplică aceste măsuri pentru a preîntâmpina apariţia virusului în România.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat, luni, că în România nu există niciun caz de gripă porcină însă toate instituţiile trebuie să respecte planul epidemiologic din Uniune Europeană, care prevedea instituirea regulilor speciale, deja adoptate în România.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că unităţile de primiri urgenţe sunt pregătite, existând saloane speciale, dar şi un plan de tratamente antivirale.
Printre măsurile care au mai fost luate se numără şi monitorizarea persoanelor care vin din ţări precum Canada, Mexic, Statele Unite sau Spania, dar şi informarea, în toate punctele de trece a frontierei, în legătură cu caracteristicile gripei porcine.
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va intensifica supravegherea îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a recomandat românilor să evite călătoriile în zonele unde a fost confirmată maladia.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a apreciat că nici o regiune nu este ferită de gripa porcină, a decis luni să ridice nivelul de alertă la 4, pe o scară până la 6, ceea ce înseamnă "o creştere semnificativă" a riscului unei pandemii, relatează AFP.