"Din punctul meu de vedere, sistemul sanitar suferă de exces de reformă şi prea puţină restructurare. Încă din 2000, reprezentanţii Băncii Mondiale (BM)spuneau că sistemul de sănătate din România este cel mai studiat din Europa, pentru că fiecare Guvern a cerut studii la BM care zac în dulapurile Ministerului Sănătăţii. Vreau ca de această dată să nu se mai întâmple aşa. Practic, ce lipseşte acestui sistem este competiţia", a declarat ministrul Sănătăţii, marţi, în cadrul unei mese rotunde organizate de cotidianul de afaceri "Business standard", cu tema "Guvernul privat - sistemul de sănătate", referitoare la introducerea asigurărilor private de sănătate, precum şi implicaţiile noilor reglementari din contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru anul 2009.
Ministrul a arătat că "a vorbi despre concurenţă este încă prea mult pentru faza în care se găseşte sistemul de sănătate, dar competiţia lipseşte".
"Este singurul sistem închistat şi cu totul neconcurenţial. Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru că fără concurenţă nu există progres", a adăugat Bazac.
Potrivit demnitarului, bugetul de 4% alocat Sănătăţii este insuficient, dar, în multe zone, se cheltuie foarte mult şi neeficient.
"Este nevoie de competiţie între furnizorii de servicii medicale, pentru că coplata este de fapt primul pas în introducerea asigurărilor suplimentare. Probabil că introducerea asigurărilor suplimentare va trebui să fie simultană cu introducerea, gradual, a unei cote de deductibilitate pentru ca posibilii clienţi să fie stimulaţi să facă asigurări. Din punctul meu de vedere, ca gestionar al sistemului de sănătate, spitalele trebuie să intre în competiţie, inclusiv spitalele publice. Să intre în competiţie pentru această diferenţă de servicii medicale care nu este finanţată din sistemul public şi care ar trebui finanţată de la privat! Spitalele trebuie să se lupte pentru finanaţare privată şi pentru a avea servicii de calitate", a mai spus Bazac.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, joi, că România are nevoie de două miliarde de euro pentru echiparea spitalelor cu aparatură medicală modernă şi că, în 2009, în ciuda dificultăţilor economice, investiţiile publice în domeniul sănătăţii vor continua.
Totodată, Bazac intenţionează să finalizeze pachetul minim de servicii la 1 iulie, după aceea urmând să înceapă procedurile, dezbaterile, astfel încât până la sfârşitul anului să fie finalizată formula sistemului de asigurări de sănătate complementare.