Stolojan a arătat că "reforma sistemului de pensii" se referă la un sistem unitar de pensii, prin "corectarea anomaliilor apărute", în care, un sistem sau altul, într-un moment sau altul, şi-a scos o lege care îl avantajează foarte mult la pensii, în raport cu ceilalţi cetăţeni cărora li se calculează în funcţie de anii de muncă, de contribuţia adusă Fondului de Pensii.
"Toată lumea va intra în acest sistem de calcul şi vom vedea în ce măsură există condiţii care trebuie menţinute speciale pentru anumite domenii de activitate", a explicat Stolojan, dând ca exemplu faptul că "nu poţi să menţii o balerină în serviciu până la 65 de ani, cât va fi vârsta de pensionare", de acest gen de categocii, specifice, urmâned a se ţine seama în noul sistem de pensii.
El a mai arătat că ideea este "de a pune sistemul de pensii în ordine şi de a nu mai avea situaţii în care activităţi de importanţă relativ egală şi oameni care au contribuit la fel, să ia pensii diferite, de la unu la nu ştiu câte zeci de ori mai mari".
"Această corecţie se va face în timp. Ca şi la legea salarizării unitare, se vor stabili principiile, iar corecţia se va face în timp, nu poţi corecta acest sistem de pe o zi pe alta şi de la un an la altul", a mai declarat Stolojan, menţionând că, dacă legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2010, corecţiile se vor face încă câţiva ani de zile".