"Aşa cum am semnalat mai demult, nu gripa aviară prezintă risc crescut asupra omului, ci mai degrabă cea porcină. Asta pentru că virusul porcin este mai adaptat pentru îmbolnăvirea umană decât cel aviar. Din acest motiv, la ora 15.00, la cererea ministrului Sănătăţii Ion Bazac, am convocat un comitet de profesionişti care, o oră mai târziu, va intra în legătură, prin videoconferinţă, cu reprezentanţii forurilor europene de profil. După videoconferinţă, respectiv la ora 17.00 , vom alerta reţelele de epidemiologie şi de boli infecţioase din România", a precizat consilierul ministerial.
De luni, toate cazurile de gripă vor fi internate în spital, iar pentru diagnostic de certitudine, probele recoltate vor fi trimise la Institutul Cantacuzino.
"Chiar dacă vom avea spitalele mai ocupate cu aceste cazuri, va trebui să evităm orice risc de îmbolnăvire, în contextul în care deja gripa a trecut graniţele Mexicului, a ajuns în Texas şi Florida, iar circulaţia românilor în afara graniţelor este foarte mare", a mai spus Molnar.
În plus, comisia ministerială va alerta toate aeroporturile, unde vor exista obligatoriu puncte medicale, pentru eventualele cazuri de febră.
"Pasagerii vor primi din avion un chestionar în care, dacă vor, răspund la mai multe întrebări privind starea de sănătate, cu accent pe starea febrilă, şi dacă au fost în zonele cu cazuri de gripă porcină", a precizat consilierul ministerial.
Molnar a subliniat că, din păcate, problema gripei porcine este foarte serioasă.
"Este o situaţie de risc major pentru populaţie, au fost deja multe cazuri de îmbolnăvire, multe decese şi boala se extinde rapid. O pandemie de gripă porcină la om a fost în 1969, dar cu tehnica actuală sper să nu facă multe victime", a adăugat medicul.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că autoritatea a început activitatea de prevenţie a gripei porcine, pentru a elimina posibilitatea apariţiei acestui virus în România.
Marian Zlotea a spus că au fost notificate deja punctele de frontieră, pentru a verifica toate produsele care provin din ţările terţe, mai ales cele de pe continentul american, ca urmare a îngrijorării exprimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În România nu există, în acest moment, nicio suspiciune de contaminare cu virusul gripei porcine, a subiniat Zlotea.
"Vom începe, luni, şi o campanie de informare pentru crescătorii de porci, ca aceştia să-şi ia măsuri de biosecuritate, să facă vaccinurile necesare. Este necesară campania de prevenţie făcută cu mult timp înainte, conform normelor europene, pentru a nu ne confrunta cu un astfel de virus în România", a precizat Zlotea.
Autorităţile sanitare mexicane au înregistrat, începând din 13 aprilie, 81 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină, în 20 din cazuri diagnosticul fiind confirmat, a declarat, sâmbătă, ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova, citat de AFP. Alte 1.324 de persoane sunt menţinute sub supraveghere medicală, a precizat acesta.
Autorităţile medicale din statul american Kansas au confirmat, sâmbătă, două cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină, relatează AFP.
Departamentul pentru Sănătate şi Mediu din Kansas a precizat că doi adulţi au contractat virusul, unul dintre ei fiind încă bolnav.
Comitetul de urgenţă convocat, sâmbătă, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că apariţia unui virus al gripei porcine transmisibil la om reprezintă "o urgenţă din punct de vedere al sănătăţii publice", relatează AFP.
"Comitetul a convenit că situaţia actuală reprezintă o urgenţă din punct de vedere al sănătăţii publice şi un motiv de preocupare internaţională", se arată într-un comunicat al OMS.
În baza acestei concluzii, directorul general al OMS, Margaret Chan, "a recomandat (...) ca toate ţările să intensifice supravegherea tuturor cazurilor neobişnuite de îmbolnăvire care prezintă simptome asemănătoare gripei sau penumoniei".
OMS a anunţat, sâmbătă, o strategie pentru a face faţă potenţialului pandemic al noului virus al gripei porcine, care se transmite de la om la om, apărut în Statele Unite şi Mexic, unde a provocat moartea a 20 de persoane. Situaţia este serioasă, imprevizibilă şi evoluează rapid, a avertizat Chan, în cursul unei conferinţe telefonice organizate la sediul din Geneva al OMS.