La această instanţă este depusă şi o cerere de preschimbare a acestei date care nu are încă fixat un termen de judecată.
În cererea de chemare în judecată depusă la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, ONG-urile acuză Executivul de încălcare a legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.
Pe lânge cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de Guvern conţinând prevederi tehnice.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că le-a propus reprezentanţilor coaliţiei "Opriţi codurile" ca timp de trei zile să poarte discuţii cu membrii celor două comisii parlamentare care lucrează la proiectele de coduri din domneiul justiţiei. Totodată, Băsescu a propus Coaliţiei o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.
Reprezentanţii acestei coaliţii, care au declarat că au plecat nemulţumiţi de la întâlnirea cu şeful statului, au spus că nu au luat încă o decizie în privinţa propunerii preşedintelui, urmând să stabilească un punct de vedere comun în timpul unor întâlniri viitoare.
Mai mult, Victor Alistar, reprezentantul Transparency International România, a afirmat că nu vede "calea legală" prin care preşedintele ar putea întrerupe dezbaterea parlamentară pentru primirea şi dezbaterea amendamentelor organizaţiilor.
Întrebat cum se poate realiza practic acest lucru, având în vedere că şeful statului nu poate depune amendamente în Parlament, Alistar a răspuns: "Bună întrebare, nu văd cale legală".