"Ca partid nu putem ataca OUG la CCR. Din acest motiv, în cursul zilei de astăzi (vineri - n.r.) ne vom adresa Avocatului Poporului. Ne vom adresa în baza atribuţiunilor pe care le are acesta, pentru a solicita atacarea practic a acestei OUG la CCR", a susţinut Ludovic Orban, explicând că cererea se va întemeia pe încălcarea mai multor articole din Constituţie , în special articolul 115, care stipulează că Guvernul adoptă ordonanţe numai în situaţii excepţionale, de urgenţă.
În plus, prim-vicepreşedintele PNL a aunţat că, luni, în şedinţa BPC va prezenta conducerii PNL "o sesizare către CE şi PE, comisiile de specialitate, "privind riscurile uriaşe pe care le va naşte această OUG, care pune în pericol inclusiv democraţia din România".
Orban a menţionat că PNL va acorda consultanţă juridică atât în ceea ce priveşte elaborarea acţiunilor în instanţă, cât şi reprezentarea în instanţă pentru toţi cei care sunt afectaţi de această OUG, menţionând că, în acest fel, în instanţă se vor strânge "mii de excepţii de neconstituţionalitate".
"Am pregătit şi în cursul săptămânii viitoare, luni sau marţi, vom prezenta modelul de plângere penală împotriva membrilor Cabinetului pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu împotriva interesului public şi împotriva interesului privat", a adăugat Ludovic Orban.
La rândul său, secretarul general al PNL, Radu Stroe a menţionat că "lipsa caracterului de urgenţă constituie un motiv suficient pentru declararea Ordonanţei ca fiind neconstituţională".
Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, iar şefi de servicii deconcentrate au primit deja decizii de eliberare din funcţie.