În urmă cu trei zile, reprezentanţii FSLI susţineau că secretarul de stat Valentin Mocanu "a minţit" când a informat Guvernul, printr-o notă, că sindicatele sunt de acord cu rezultatul discuţiilor legate de legea unică şi cereau Executivului neanalizarea acestei note în şedinţă.
"Rezultă, din materialul înregistrat la Secretariatul General al Guvernului sub nr. 930/14.04.2009, cu scopul de a fi discutat în şedinţa de Guvern, că are acordul partenerilor sociali - deci al sindicatelor - de a propune spre aprobare Guvernului o «notă privind stadiul consultărilor asupra sistemului de salarizare unitară a personalului din sectoarele bugetare», de altfel o jalnică, îndoielnică şi imorală viziune de ierarhizare a salariilor în sistemul bugetar. Cum vede Mministerul Muncii abordarea unitară a salarizării în sistemul bugetar? Ne dă nişte inacceptabile exemple, aşezând în aceeaşi poziţie ierarhică plutonierul adjutant cu profesorul de liceu, cu studii superioare de lungă durată, cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ! Aşa se încearcă să se aşeze într-o stare de normalitate funcţii, salarii, importanţa şi responsabilitatea socială a unor profesii!", susţineau sindicaliştii.
FSLI atrăgea atenţia Guvernului că a fost dezinformat de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi cerea neintroducerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a acestei note.
Conducerea FSLI sublinia că întâlnirile reprezentanţilor sindicatelor cu cei ai ministerelor şi patronatelor au fost numai nişte discuţii "sterile", care nu au dus la conturarea măcar a unui cadru corect şi coerent.
Pe de altă parte, în 15 aprilie, Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), declara, pentru MEDIAFAX, că s-au primit rezultatele referendumului printre sindicaliştii din 14 judeţe. "În proporţie de peste 80% au fost pentru boicotarea examenelor naţionale, iar circa 60% au optat pentru greva generală", declara Aurel Cornea.
Sindicaliştii din educaţie au fost nemulţumiţi de rezultatele ultimei întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, care le-a cerut, în 13 aprilie, să înţeleagă criza şi le-a spus că salariile din învăţământ vor îngheţa în acest an, în aceste condiţii ei considerând că ministrul Andronescu ar trebui să demisioneze.
În replică, Ecaterina Andronescu a declarat că ar fi dispusă să îşi dea demisia dacă aceasta ar aduce mai multe fonduri Educaţiei, adăugând că, în acest moment, crede că cel mai bine ar fi să rămână şi să se lupte pentru sistem.
Guvernul a aprobat, în 11 aprilie, prima rectificare bugetară din acest an. Unul dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 de milioane de lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde lei. Cheltuielile de personal ale ministerului sunt astfel diminuate cu 59,73 milioane lei, cele aferente bunurilor şi serviciilor scad cu 47,18 milioane lei, iar cheltuielile de capital sunt diminuate cu 305,16 milioane lei.
Ordonanţa de rectificare include şi o anexă prin care cheltuielile de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat, asigurate din sume defalcate din TVA, sunt reduse cu 811,89 milioane lei.