"Considerăm acest lucru un pas nu spre descentralizare, ci spre politizarea Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM). Reamintim că aceste instituiţii trebuie să reprezinte un pol independent, nesubordonat intereselor locale, cu resurse adecvate, pentru întărirea sistemului de inspecţie a muncii şi pentru aplicarea de penalizări aspre celor care încalcă normele de protecţie a sănătăţii şi vieţii lucrătorilor", se arată într-un comunicat al Confederaţiei "Cartel Alfa" remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Confederaţia sindicală subliniază faptul că acest act normativ a fost discutat numai de către reprezentanţii Guvernului, în şedinţa de miercuri, fără a fi dezbătut de toţi partenerii sociali, nici în Comisiile de dialog social şi nici în cadrul Consiliului Economic şi Social.
"Dacă acest act normativ va fi adoptat în cele din urmă, sub forma unei ordonanţe de urgenţă, «Cartel Alfa» îl va ataca atât la Curtea Constituţională (CC), cât şi în Contencios Administrativ şi va înainta, de asemenea, o plângere la OIM, întrucât o OUG pe această linie ar veni împotriva Convenţiei 81 a OIM, privind independenţa instituţiilor de control al securităţii şi sănătăţii în muncă", potrivit sursei citate.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, că organizaţia pe care o conduce va ataca în contencios administrativ ordonanţa privind deconcentratele, apoi va cere atacarea actului normativ la Curtea Constituţională, urmând ca în două săptămâni să sesizeze şi Organizaţia Internaţională a Muncii.
Hossu a mai spus că va face plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii referitor la aplicarea OUG privind deconcentratele şi în cazul Inspecţiei Muncii, situaţie în care s-ar ajunge la subordonarea politică a acestei instituţii. El a precizat că cel puţin 4.000 de persoane vor fi afectate de OUG privind deconcentratele.
Liderul "Cartel Alfa" a spus că "pentru anumite compartimente se poate face descentralizarea, însă există o instituţie în care acest lucru nu este posibil".
Hossu a explicat că instituţia respectivă este Inspecţia Muncii, care, "dacă ar fi subordonată politic, ar însemna, parţial, că este subordonată mafiei locale".
"Inspectoratele Teritoriale de Muncă sunt contrare ordonanţei, în aceste cazuri nu se respectă procedura de consultare, motiv pentru care vom face şi o plângere la Organizaţia Internaţională a Muncii", a declarat Bogdan Hossu.
Liderul sindical a adăugat că demiterea în aceste situaţii este ilegală pentru că Guvernul trebuie să respecte prevederile legale în vigoare. Hossu a precizat că, potrivit Codului Muncii, orice reorganizare presupune o anumită procedură şi că, în acest caz, este vorba despre o disponibilizare colectivă.
"Toate persoanele care vor fi numite fac parte din Corpul Funcţionarilor Publici şi, în acest fel, acesta devine un instrument politic", a mai spus Hossu, care a adăugat că managerii de la instituţiile deconcentrate vor fi remuneraţi conform legii unice de salarizare pentru bugetari.
Ordonanţa de urgenţă care modifică procedurile de conducere a serviciilor deconcentrate a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seară şi prevede desfiinţarea posturilor de conducere din aceste servicii în termen de 32 zile.
Ordonanţa privind deconcentratele este aplicată începând de joi, iar şefi de servicii deconcentrate au primit deja decizii de eliberare din funcţie.