Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei, "Lumina Sfântă adusă în anul acesta de la Ierusalim la Bucureşti şi la Suceava este şi trebuie să fie izvor de pace şi bucurie pentru clerici şi credincioşi, nu prilej de tulburare şi învrăjbire".
"În viitor, pentru a se evita confuzii nedorite, este necesar ca acţiuni sau contacte ale clericilor şi credincioşilor ortodocşi români cu alte Patriarhii Ortodoxe să se realizeze cu binecuvântarea Patriarhiei Române, care are responsabilitatea reprezentării Bisericii Ortodoxe Române pe plan internaţional. Lumina Sfântă trebuie să fie izvor de pace şi bucurie, nu prilej de tulburare", a precizat sursa citată.
Patriarhia Română preciza, marţi, că nu a lansat o competiţie privind aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim pentru Înviere şi nici nu a avut monopol asupra acţiunii, evenimentul fiind organizat pentru prima dată de un Întâistătător al BOR la împlinirea a 650 de ani de la recunoaşterea Mitropoliei Ţării Româneşti.
O delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul a adus, sâmbătă noapte, de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, Lumina Sfântă, cu un avion special. La aeroport, delegaţia a fost întâmpinată de preoţii protoeriilor din Capitală, dar şi de reprezentanţi ai arhiepiscopiilor Sibiului şi Timişoarei şi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.
Lumina Sfântă a fost oferită la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Mai mult, în toate bisericile din Capitală şi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, preoţii au împărţit Lumina Sfântă adusă de episcopul Varsanufie Prahovenul.
O altă delegaţie, din care au făcut parte preşedintele CJ Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec şi consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Alexa, a adus şi ea lumină de la Ierusalim, care a fost împărţită parohiilor sucevene şi unor episcopii din ţară. Potrivit lui Gheorghe Flutur, costul călătoriei a fost achitat de către parlamentarii PDL de Suceava.
Reprezentanţi ai episcopiilor din Iaşi, Maramureş şi Constanţa au luat lumină de la Suceava.
"Nu a fost nicio problemă. Au fost şi enoriaşi care au adus la unele biserici Lumină de la Mormântul Sfânt", a declarat, marţi, părintele Constantin Stoica, precizând că nu trebuie transformată această mare bucurie a Învierii în motiv de dispute.
Declaraţia a fost făcută, marţi, pentru MEDIAFAX, după ce în media au apărut mai multe discuţii în legătură cu faptul că o delegaţie a Arhiepiscopiei Sucevei a adus şi ea Lumina Sfântă, deşi monopolul acţiunii ar fi aparţinut Patriarhiei Române.