"Există foarte multe lucruri de făcut în sistemul public de sănătate. Numai pentru echiparea spitalelor cu aparatură medicală modernă, România are nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul de baza al dotărilor din ţările membre UE. Este imposibil să putem acoperi această nevoie într-un singur an. Dar, cu siguranţă, putem face paşi în această direcţie", a declarat Bazac, la deschiderea oficială a Expoziţiei Internaţionale Rommedica, ediţia a XIX-a.
Bazac a spus că vrea să transmită "un mesaj pozitiv" din partea Ministerului Sănătăţi ca ordonator de credite şi organism de reglementare şi că, "în ciuda dificultăţilor economice, investiţiile publice în Sănătate vor continua".
"Astfel, doresc să vă comunic în premieră faptul că vom finanţa cu circa 70 milioane de euro dotarea cu echipamente a unităţilor ATI din spitale în 2009. Tot în acest an vom investi, împreună cu Banca Mondială, peste 10 milioane de euro în echipamente pentru camerele de primiri urgențe din spitalele mici din țară. De asemenea, 7 noi spitale judeţene de urgenţă au finanţarea asigurată şi se află în proces de licitare. Alte 8 spitale, pentru care căutăm soluţii de finanţare în sistem public-privat, sunt în faza de analiză de oportunitate şi prioritizare", a precziat ministrul Sănătăţii.
Susţinând că nu este "adeptul experimentelor şi al risipei de energie", Bazac a arătat că trebuie valorificate acele modele care s-au dovedit funcţionale în alte sisteme din Europa şi din lume. "Parteneriatul public-privat în Sănătate este un model pentru România, pe care intenţionez să îl susţin în convingere şi în acţiune", a declarat Bazac.
Ministrul a spus că un alt model funcţional este cel al asigurărilor de sănătate complementare. "El va aduce în sistem competiţia pentru finanţare între unităţile medicale, mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru acestea, eficienţă şi servicii mai bune pentru pacienţi. La sfârşitul anului vom finaliza formula pentru acest sistem de asigurări. Cred cu tărie că este necesar şi îmi doresc să devină realitate începând cu anul viitor", a declarat Bazac.
Totodată, Bazac intenţionează să finalizeze pachetul minim de servicii la 1 iulie, după aceea urmând să înceapă procedurile, dezbaterile, astfel încât până la sfârşitul anului să fie finalizată formula sistemului de asigurări de sănătate complementare.
Prezent la deschiderea Rommedica, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, şi-a exprimat speranţa ca la acest târg să găsească lucruri novatoare care să poată fi utilizate în sistem "pentru că costurile pot scădea dacă există performanţă în sistemul de sănătate şi că poate această tehnologie inovatoare să fie achiziţionată şi la preţuri mai mici".