Un sondaj realizat pe internet arată că 90 la sută dintre români nu sunt suficient de bine informaţi în domeniul dentar, iar peste 50 la sută dintre ei merg foarte rar la dentist. Oamenii ajung la stomatolog, în majoritatea cazurilor, abia când apar carii, dureri sau afectarea gravă a danturii, când nu se mai poate salva dintele şi este nevoie de lucruri complicate şi costisitoare. Doar cinci la sută dintre români merg la dentist preventiv.
Acelaşi raport prezintă date îngrijorătoare privind igiena dentară şi asistenţa stomatologică. Astfel, 95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală. Un român consumă, în medie, cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un cetăţean german, de exemplu. Aproape 22 la sută dintre români nu au mai trecut de ani buni pe la medicul stomatolog, 50 la sută merg o dată pe an.
Mai mult oamenii folosesc o periuţă de dinţi doi-trei ani şi există familii în care o periuţă este folosită de toată familia.
Bugetul asigurărilor de sănătate alocă 0,6 la sută din totalul fondurilor pentru asistenţa stomatologică. În România există un număr mic de medici faţă de cât ar fi necesar pentru asigurarea aistenţei medicale dentare a populaţiei, aproximativ 12.000, iar dintre aceştia aproximativ 40 pleacă anual în străinătate unde pot câştiga de 5-6 ori mai bine decât în România, se mai precizează în raport.
"Aceste date alarmante sunt în contrast cu progresele pe care stomatologia românească le-a făcut în plan ştiinţific, cu recunoaşterea şcolii superioare medicale stomatologice pe plan internaţional", susţine preşedintele primului congres internaţional al Societăţii Române de Reabilitare Orală, profesor universitar doctor Norina Forna.
Potrivit medicului, în România dentiştii au la dispoziţie toate metodele preventive şi de tratament stomatologic existente în ţările dezvoltate: de la substanţele active existente în produsele de igienă orală recunoscute ca având rol protectiv, la cele mai sofisticate metode terapeutice, intervenţii minim invazive, complexe şi atraumatice, implante dentare, proteze moderne, instrumentar modern şi sigur, prin aparatură de sterilizare de ultimă generaţie care elimină sută la sută riscurile de infectare în cabinete.
"Aşadar un arsenal de prevenţie, diagnostic şi tratament de nivel internaţional, dublat de medici foarte bine pregătiţi, recunoscuţi la rândul lor în lume pentru profesinalism. Trebuie doar să armonizăm aceste resurse cu nevoile românilor de a-şi păstra sănătatea orală, cu implicaţii majore în sănătatea generală, printr-o comunicare mai eficientă între medici şi pacienţi, între sistem şi populaţie, astfel încât aceasta din urmă să fie corect şi prompt informată cu aceste noi metode care îi stau la dispoziţie şi în concordanţă cu posibilităţile financiare", a mai spus Forna.
Societatea Română de Reabilitare Orală, membră a Societăţii Internaţionale de Reabilitare Orală, alături de Colegiul Medicilor Dentişti din România, a început un program complex de promovare a sănătăţii orale şi de dezvoltare ştiinifică a acestui domeniu, ce va fi anunţat şi cu ocazia primul congres internaţional al SRRO, organizat în perioada 23-25 aprilie, în Capitală, potrivit unui comunicat al organizaţiei care precizează că reabilitarea orală constituie un eveniment ştiintific de marcă care va îmbina latura ştiinţifică cu cea aplicativă şi de comunicare.