"Ministerul Justiţiei apreciază că este nevoie de un dialog urgent Executiv - Legislativ - CSM pentru a se stabili modalitatea şi termenele de stingere a arieratelor acumulate în ultimii ani în sistemul judiciar", se arată într-un comunicat de miercuri semnat de ministrul Cătălin Predoiu.
De mai mulţi ani, sistemul judiciar se confruntă nu numai cu proceduri greoaie, dar şi cu incoerenţă în sistemul de salarizare care provine din modificările legislative frecvente şi necorelate şi din jurisprudenţa neunitară şi excesivă în materie, potrivit Ministerului Justiţiei.
De asemenea, Predoiu susţine că depăşirea limitelor autorităţii judecătoreşti în această privinţă a pus guvernele în imposibilitatea previzionării sumelor necesare salarizării şi a condus la apariţia "arieratelor".
Ministerul Justiţiei a luat act de decizia Coaliţiei de a se adopta o lege unică de salarizare pe întreg sectorul bugetar şi va continua să participe activ la grupul de lucru constituit în acest sens la Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale.
"Pe de altă parte, sistemul judiciar are nevoie urgentă de reguli privind salarizarea pentru a se pune capăt valului de procese intentate statului de către magistraţi şi alţi salariaţi. Sistemul judiciar trebuie în acelaşi timp să accepte faptul că toate categoriile socio-profesionale trebuie să se încadreze în eforturile bugetare impuse de actuala situaţie economică", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, o altă vulnerabilitate a sistemului de justiţie este criza de resurse umane, remarcată şi prin precedentul raport de ţară. De aceea s-au luat măsuri pentru accelerarea recrutărilor în sistem şi Ministerul Justiţiei pregăteşte, împreună cu CSM, alte măsuri, dar recrutările trebuie să păstreze standardele de calitate profesională.
"Este vital să evităm dezechilibrarea sistemului prin provocarea unui val de pensionări greu de compensat pe termen scurt prin recrutări", se mai arată în comunicat.
Ministrul Predoiu susţine că este nevoie de un mesaj politic fără echivoc din partea Executivului şi a Legislativului privind stabilitatea şi predictibilitatea statutului magistraţilor din perspectiva regimului pensiei, deoarece ponderea Coaliţiei în Parlament permite o astfel de coordonare a mesajelor.